Anayasa değişikliğine yönelik 16 Nisan referandumunun ardından ekonomi birinci maddeye oturacak. Teşvikler sürerken, üretim reformu, yeniden yapılandırma, enflasyon konularında bir dizi çalışmalar gerçekleştirilecek.
Tüm dünya ve Türkiye Pazar günü milletin sandığında nasıl bir sonuç çıkacağına kilitlendi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, referandum sonrasında Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesinin ekonomi olacağını söyledi. Bakan Ağbal, 17 Nisan günü şu ana kadar yapılan tüm teşvik ve desteklerin devam edeceğini dile getirirken, "16 Nisan'a giderken piyasa sadece sonucu tahmin etmiyor. Kısa vadede referandum sonucunun evet çıkması demek piyasada ekonomik parametrelerin istikrar kazanması, reformların çıkacağı bir dönemin başlangıcı. Kurdaki gelişmeler, faiz oranları, ekonomik büyüme, yatırım harcamaları ve sermaye bakımından olumlu etkiler görülecek kısa vadede. Başka bir seçeneğin olumlu bir hikaye üretme niteliği yok. 17 Nisan gününden itibaren ekonomi siyasetin birinci gündemi olacak. Biz 1,5 yıldır reform şeklinde düzenlemeler yaptık. Biz de yapısal reformlar yapılacağını söylüyoruz" dedi.
Peki 16 Nisan sonrasında Türkiye'yi neler bekliyor?
Referandum ertesinde yapılacak bir üretim reformu paketi var. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi üretiminin artırılmasının hedeflendiği üretim reform paketinin hazırlıklarını tamamladı. 8 ana hedefin konulduğu, toplam 31 öneri ve 19 alt önerinin yer aldığı paket kapsamında 21 Kanun ve 5 KHK’nın 78 maddesinde değişiklik yapılacak. Buna göre paketin 8 ana hedefleri arasında sanayi alanlarının belirlenmesi ve planlanmasında artık tek merci Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacak. Marmara bölgesi gibi sanayi parselleri fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yatırım kabiliyetini etkileyen OSB’lerdeki sıkıntı, birim parsel fiyat üst limiti getirilerek çözülecek.
Gerek memur gerek memur emeklisi gerek işçi gerekse işçi emeklileri bakımından enflasyon ne kadar gerçekleşirse gerçekleşsin enflasyon oranındaki zammın telafisi yapılacak. 2017 Haziran sonu itibarıyla açıklanan enflasyona göre aşağıda kalan ücret düzeylerine bağlı olarak bu artışları 1 Temmuz'dan itibaren devreye sokulacak. Böylece memur ve memur emeklileri maaşlarında zam görecek.
Gelir ve kurumlar vergisi istisnasından, elektrik bedeli ödemesi, arsa tahsisi ve altyapıya, kilit çalışanların maaşlarının ödenmesine kadar hemen hemen bütün yatırım ve işletme dönemi giderlerinde teşviklerin uygulanabildiği "süper teşvik" kapsamında ilk yatırım paketi hazır. "Proje Bazlı Teşvik Sistemi" için başvurular alınarak, değerlendirmeleri yapılırken, uygulamanın ilk örnekleri 16 Nisan sonrası hayata geçirilmiş olacak. İhracat geliri yarım milyar dolara yaklaşan oyun yazılım sektörünü ihracat gelirlerinin artırılması bağlamında liste başına yazan Ekonomi Bakanlığı, ihracatın artırılması için potansiyeli yüksek sektörleri mercek altına almaya devam edecek. İhracatın artırılması için mevcut teşviklerin etkin şekilde kullandırılmasına referandum sonrası da ağırlık verilecek.
Şubat ayı içinde Ekonomi Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Milli İstihdam Seferberliği de tüm hızıyla devam ediyor. 81 ilde yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda ilk üç ayda 768 bin 960 istihdam artışı sağlandı. Seferberlik kapsamında, genel istihdam, Toplum Yararına Program (TYP) ve İşbaşı Eğitim Programı (İEP) kapsamında üç ayda büyük bir başarı ortaya konuldu. Bu sürede 567 bin 930 genel istihdam yaratılırken, toplum yararına işlerde 124 bin 991 bin, işbaşı eğitim programlarına alınanların sayısı da 84 bin 370 oldu. 16 Nisan sonrası da Cumhurbaşkanı'nın hedefi olan 1 milyona ulaşılmış olacak.
Kredi Garanti Fonu üzerinden yaklaşık 157 bin firmaya 114 milyar liralık kredi imkânı sağlandı. KOSGEB üzerinden evvelsi gün itibarıyla kredisini alan 186 bin işletme var. Yaklaşık 56 bin işletmenin de bankada parası bekliyor. KOSGEB kredisine erişen işletme sayısı 241. 186 bin işletmenin KOSGEB'den aldığı kaynak 4,7 milyar lira. Krediler sayesinde hem bankacılık kesimi üzerinden hem kredi araçlarını kullanmak suretiyle hem maliye politikası ayağı üzerinden ekonominin büyümesine destek verecek güçlü bir nakit akışını sağlanmış oldu. Bu teşvikler 16 Nisan sonrasında da verilmeye devam edilecek.
Herhangi bir perakende zinciri içindeki işletmemizin mevcutta ofis sistemine entegre eski nesil yazar kasası varsa 1 Ocak 2018'den sonra da bunları kullanmaya devam edebilecek. Perakendecilerin her bir yazar kasa başına bin 500 dolar ek yatırım yapması gerektiği düşünülürse yeni nesil cihaz kullanımının 2018'e ertelenmesiyle 22 milyon 500 bin dolar perakende sektörünün elinde kalmış olacak. Perakendeciler için de çeşitli kolaylıklar yine 16 Nisan’dan sonra masada olacak.
Enflasyon üzerine ekonomi yönetimi bazı düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemelerin etkisi de 16 Nisan itibariyle ortaya çıkacak ve önümüzdeki aylardan sonra aşağı yönlü bir trendi enflasyonda görülecek. Maliye Bakanlığı’na bağlı gıda komitesi, bu konudaki çalışmalarını sürdürürken Merkez Bankası da önlemlerini alacak.
Yeniden yapılandırmayla ilgili müjde Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan geldi, “konu alacakların tutarına ilişkin bilgi veren Ağbal, "Vergi tarafına baktığımız zaman, 2016 Temmuz ayı ile 2017 Mart'ı arasında oluşmuş yaklaşık 47 milyar lira vergi alacağı var ve 7,2 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor. Bunun içinde gelir, kurumlar, katma değer vergileri olduğu gibi Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik, idari para cezaları var. 2016'da yaptığımız yeniden yapılandırma kanunundaki kapsamda olan bütün kamu alacaklarını yeni yapılandırmaya da dahil etmek istiyoruz." Toplamda yaklaşık 70 milyar lira vergi ve prim alacağını yapılandırmaya dahil edeceğiz. Planımız inşallah 16 Nisan'dan sonra hızlı bir şekilde Meclise yasa tasarısını göndereceğiz. Yasanın hızlı bir şekilde görüşülmesi ve kabul edilmesi halinde mayıs ayı içinde başvuruları alırız ve ondan sonra da ödemeler başlar” dedi.