Türkiye Varlık Fonu, yapısı ve işleyişine ilişkin esaslarda yapılan değişikliğin ardından ilk yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıya, başkan vekili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yönetim kurulu üyeleri Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez katıldı. Toplantıda, yönetim kurulu üyeleri, bünyesinde bulunmayı milli bir vazife gördükleri Türkiye Varlık Fonu’ndan maaş almamaya karar verdi.
KALKINMAYI HIZLANDIRACAK
Fon ile reel sektör yatırımlarına ve stratejik öneme sahip şirketlere finansman sağlanarak kalkınmanın hızlandırılması, yüksek ve sürdürülebilir büyüme yakalanması ve ekonomik istikrarın önünün açılması amaçlanıyor. Türkiye Varlık Fonu, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek ve stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amacıyla 2016 yılında kuruldu.
Eski yönetim pek varlık gösteremedi
Türkiye’nin ekonomik istikrarının arttırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Temmuz 2016’da kurulan Türkiye Varlık Fonu, pek bir varlık gösteremedi. Bünyesine dev kamu şirketleri alınan Fon, kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmekten ziyade; eski yönetiminin makam aracı ve maaş tespit araştırmalarıyla gündeme gelmişti. Türkiye’nin stratejik varlıklarını geliştirerek öncelikli yatırımlar için kaynak sağlamak misyonuyla yeniden şekillendirilen Türkiye Varlık Fonu, portföyündeki her şirket için yöne dönemde 5 yıllık dönüşüm programı oluşturarak yol alacak. Fonun bünyesinde THY, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halk Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, PTT, Türksat, Borsa İstanbul, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker, ÇAYKUR, Türkiye Jokey Klübü ile mülkiyeti hazineye ait olan Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla’da bulunan bazı taşınmazlar bulunuyor.