Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli ve yabancı yatırımcının yüzünü güneşe çevirmek için yakın zamanda çıkacağı mini YEKA ihalesi ile yaklaşık bin megavat yatırım çekecek. Yarışma ilanına önümüzdeki ay, ihaleye ise nisan 2020’de çıkılması beklenilen mini YEKA ihalesi ile 39 ilde bin megavatlık güneş santrali kurulması planlanıyor.
Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, “İhalelerin 10 megavatlık güneş santralleri için yapılacağı düşünüldüğünde, Türkiye’de 9-10 milyon doları olan çok kişi var. Haliyle bu insanlar yeni yatırımlarını buralara yapabilirler. Küçük YEKA’lar daha çabuk yapılacaktır” diye konuştu.
Enerji Bakanlığı, 10’ar megavatlık yeni mini YEKA modeli ile yatırımcının ilgisini güneşe çekmeyi hedeflerken, önümüzdeki ay çıkılması beklenilen ihale öncesi bakanlıkta güneş enerjisi dernekleri ile bir araya gelerek ihale detaylarını masaya yatırdı.
100 AYRI YARIŞMA YAPILACAK
Edinilen bilgiye göre, bakanlığın üzerinde çalıştığı taslak modelde her bir yarışmanın 10 megavat olmak üzere toplam bağlantı kapasitesi bin megavat olacak şekilde 100 adet yarışma yapılması öngörülüyor. Buna göre her bir il için yapılacak yarışma sayısı, ilgili il için tahsis edilen toplam kapasiteye göre farklılık gösterecek. YEKA ihalelerinde depolama şartı olmayacak. Lisans süresinin 30 yıl, sözleşme süresinin 15 yıl olması öngörülüyor. Yarışmaya sadece Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş tüzel kişi başvurabilecek. İhale, yarışma ilanında yer alacak kilovatsaat başına elektrik enerjisi alım tavan fiyatı üzerinden açık eksiltme usulüne göre yapılacak, en düşük ve son teklife ulaşılınca sonlandırılacak.
Her bir 10 megavatlık yarışma için başvuru aşamasında 500 bin dolar, yarışmanın kazanılması durumunda sözleşme imzasından önce 1 milyon dolarlık teminat miktarı verilecek. Yarışma ilanına Aralık 2019’da çıkılacak, yarışmanın Mart-Nisan 2020’de yapılması planlanıyor.
KÜÇÜK YEKA’LAR DAHA ÇABUK
- Mini YEKA ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere bir grup gazeteci ile bir araya gelen GÜYAD Başkanı Cem Özkök, yeni mini YEKA modelinden güneş yatırımcıları olarak umutlu olduklarını ve modeli çok doğru bulduklarını ifade etti. Özkök, “Güneşte megavat başına yatırım maliyeti 650 bin dolarlara düştü. Türkiye’de 9-10 milyon doları olan çok kişi var. Haliyle bu kişiler yeni yatırımlarını buralara yapabilirler. Küçük YEKA’lar daha çabuk yapılacaktır” dedi.
GÜNEŞ KLİMA YÜKÜNÜ TAŞIDI
Güneş enerjisinden elde edilen elektriğin yazın klima yükü olarak tabir edilen enerji talebinin tamamını karşıladığına dikkat çeken Özkök, “O yükü taşımak enerjide fiyatların yukarı gitmesini önledi, ciddi şekilde Türkiye az fatura ödedi” dedi.
ÇATI GES’LER FİZİBİL DEĞİL
- Çatı tipi GES’ler ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özkök, “Şu anda çatı tipi modeller evlerde fizibil değil. Evinizde çatı yapmak istiyorsanız şu anda kendini ödemiyor. Çatıya yapılacak GES yatırımı dünyada kendisini 7-8 senede öderken biz de 12-13 senede ödüyor.” dedi.
YEKDEM UZATILSIN TEKLİFİ
Özkök, güneş enerjisi dernekleri olarak bakanlıkla yaptıkları görüşmede YEKDEM desteklemesine ilişin bir teklif ilettiklerini anlatarak, “Bazı önlisans ve lisans almış projeler ÇED gibi faktörlerden kaynaklı olarak geçici kabul süresinde sıkıntılar yaşıyor. YEKDEM 2020’de sona eriyor bu projeler için sürenin 2021’e kadar uzatılmasını istedik. Bu yalnızca güneşte değil, HES ve JES’lerde de büyük bir sorun. Eğer süre uzatımı olmazsa GES’lerde 300 megavat, RES’lerde 2 bin 500 megavat, HES’lerde 3 bin megavat ve JES’lerde ise 500 megavat kapasite yatırıma dönüşemeyecek” dedi.