Bütün dünyada tartışılan kripto parayla ilgili perde gerisinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’nin önde gelen dört grubu Koç, Sabancı, Doğan ve Ata Holding’in TC-Coin’e ortak olacağı öğrenildi. TCC Teknoloji Çözümleri Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, “Dört büyük holdinge teklif götürdük. Kanuni düzenleme yapılırsa böyle bir yapının içinde yer almak istediklerini söylediler” dedi.
Dijital çağın yeni icatlarından elektronik para ile ilgili gelişmelere her gün yenileri ekleniyor. Bütün dünyanın merakla izlediği kripto para piyasası, arkasında bir devletin olmaması ve kullanılabilir olmaması nedeniyle güvensiz görülüyor. Bazı ülkeler bu sisteme karşı duruşlarını netleştirirken, konuyla ilgili yasal düzenleme yapan ülkeler de var. Son olarak Uluslararası Para Fonu IMF, merkez bankalarını ve regülatörleri dijital para birimleri konusunda uyardı.
TEKLİFE SICAK BAKTILAR
Kripto para piyasalarında dalgalanma ve tartışma sürerken Koç, Sabancı, Doğan ve Ata Holding’in TC-Coin adındaki kripto paranın ortağı olacakları ifade edildi. TCC Teknoloji Çözümleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, bu konuyla ilgili çalışmalara 6 ay önce başladıklarını söyledi. Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Alphan Manas, dört büyük holdinge teklif götürdüklerini belirtti. Manas, “Her grubun perakendeye ve dağıtıma yönelik, şirketleri olduğu için bu grupların birlikte çıkacak bir kripto paranın ortağı olmasının biz doğru olacağını düşündük ve Sabancı, Koç, Doğan ve Ata Holding’e teklif götürdük. Onlar ilk aşamada olumlu karşıladılar fakat kanuni düzenlemenin yapılmasını bekliyorlar. Eğer kanuni düzenleme yapılırsa böyle bir yapının içinde yer almak istediklerini söylediler” dedi.
BÜYÜK GRUPLARLA ORTAKLIK İSTİYORUZ
“Büyük grupların bizim arkamızda olmasını ve kanuni düzenlemenin de bu şekilde hareket etmesini istiyoruz” diyen Manas, şöyle devam etti: “Dolayısıyla konu biraz tavuk-yumurta, yumurta-tavuk ilişkisine dönmüş durumda. Eğer gruplar derse ki, düzenlemeyi bekleyelim. Düzenlemeyi bekleyeceğiz. Eğer devam edelim derlerse devam edeceğiz. 6 aydır bu konu üzerine çalışıyoruz. Kripto para arzının kanun veya yönetmelikle yapılabilir hale gelmesi gerekiyor.”
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Alphan Manas, sistemin işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi: “Şirket belirlediği bir oranda kripto para arzı yapacak. Bunun bir fiyatı olacak ve insanlar diyelim ki, şirketlerin müşterilerine vermiş oldukları sadakat puanlarının değişiminde TC-Coin’ i kullanacaklar. TC-Coin’in bir pazar değeri olacak. TC-Coin el değiştirdikçe, fiyatı da artıp azalabilecek. Dolayısıyla dünyadaki diğer kripto paralar gibi bir pazar değeri olacak. Talebe göre fiyatı artacak. Genelde beklenti talebin yüksek olmasından dolayı fiyatın artması yönünde. Gruplar kendi şirketlerinde sadakat puanlarını bu kripto para ile yer değiştirecekler. Bu kripto paranın, TC-Coin’in sadakat puanların değişiminde kullanılacak. Başka bir amaç yok. A mağazasından aldığınız bir puanı, B mağazasında kullanabileceksiniz. Çoğunlukla hangi mağazadan alıyorsanız o puanı orada kullandırmak istiyorlar size. Bunu artık farklı mağazalarda da kullanma imkanı olacak. Yani puanların değişimi söz konusu olacak.”
- ÇİFTLİK BANK TEDİRGİNLİĞİ VAR
- Şu anda Kitlesel Fonlama Benzeri Kripto Pazar Satışı (ICO) yapmalarını engelleyecek bir kanunun olmadığına da dikkat çeken Alphan Manas, “Kimse yapamazsınız demiyor. Biz bunu yaptığımız takdirde, yani projemiz için dışardan para topladığımız zaman bu dışardan saadet zinciri olarak algınabilir. Zaten Çiftlik Bank olayı sonrasında piyasada bir tedirginlik var. Bu yüzden bu yöntemi seçmek istemiyoruz. Halbuki dünyadaki kripto para arz eden bütün firmalar, ICO yöntemiyle piyasadan para topluyorlar. Ama Türkiye’de bunu yasaklayan kanun olmamasına rağmen biz şu aşamada böyle bir yolu tercih etmiyoruz” dedi.
SADAKAT PİYASASI 4 MİLYAR $'A KOŞUYOR
Araştırma şirketi Markets-andMarkets’in yayınladığı rapora göre, 2016’da 1,68 milyar dolar olan Sadakat Yönetim Piyasası'nın 2021 yılında 4,59 milyar dolara çıkması bekleniyor. İşletmelerin pazar paylarını artırmak için rekabette farklılaşmaya olan ihtiyaç sadakat yönetimi pazarının büyümesi için başlıca etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Sadakat yönetimi pazarının büyümesini sağlayan diğer faktörler arasında tüketici demografisine sık sık kayma, müşteri segmentasyonlarına yönelik sadakat programlarının odağı, mobil teknolojilerin kullanımında önemli artış ve kart sahiplerinin sayısındaki yükseliş de yer alıyor.