Konutta alım rüzgarı sürüyor

Haber Merkezi
04:0021/08/2018, Salı
G: 21/08/2018, Salı
Yeni Şafak
Kur artışı yabancıların konut alımına olumlu etki yaptı.
Kur artışı yabancıların konut alımına olumlu etki yaptı.

Konut satışları bu yılın ikinci çeyreğinde %12,6 arttı. GYODER’in açıkladığı raporda; %0,98 faizli konut kredisi ve indirim kampanyalarının sektörde ivme yarattığı belirtildi. Kur artışı yabancıların konut alımına olumlu etki yaptı.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği, raporunu yayınladı. GYODER’in, Türk Ekonomi Bankası (TEB) katkılarıyla hazırladığı raporda; konut satışlarının bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 12,6’lık bir artış göstererek 342 bin 155 adet seviyesinde gerçekleştiği vurgulandı. Bu dönem hayata geçirilen yüzde 0,98 faizli konut kredisi ve indirim kampanyalarının sektörde ivme yarattığı belirtilen raporda, yaşanan kur artışının yabancıların konut alımında olumlu etki yarattığına da dikkat çekildi.

Görevimizin başındayız

Gayrimenkul sektörünün, talep açısından zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşın dinamik bir dönem geçirdiğini belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Biz gayrimenkul sektörü temsilcileri olarak, son dönemde yaşanan kur krizinin etkilerine rağmen üstlendiğimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz. Görevimizin başındayız, daha çok çalışacak ve üretmeye devam edeceğiz. Gayrimenkul sektörü olarak, talep açısından zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşın dinamik bir dönem geçirdik. Sektör son yıllarda farklı nedenlerden kaynaklanan olumlu veya olumsuz her türlü gelişmeye karşı edindiği bilgi birikimi ve deneyim sayesinde, oldukça esnek bir yönetim tarzı sergilemeyi başardı” dedi.

Kur artışı tüm sektörleri etkiledi

Kur krizinden tüm sektörlerin etkilendiğini belirten Feyzullah Yetgin, Türkiye ekonomisinin, orta-uzun vadede atağa kalkacağına ve eskisinden çok daha güçlü olacağına inandığını söyledi. Dövizdeki artışın yarattığı maliyet unsurunun sektörü etkilediğine işaret edilen raporda, ayrıca enflasyon ve faiz oranlarında meydana gelen gelişmelerin yarattığı maliyet unsurunun sektörü etkilemeye devam ettiği vurgulandı. Bina inşaatı maliyet endeksinin, Nisan 2018’e göre yüzde 2,60, Mayıs 2017 dönemi ile Mayıs 2018 arasına göre yüzde 21,84 arttığı vurgulanan raporda, yine aynı bir yıllık dönemde malzeme endeksinin yüzde 24,98, işçilik endeksinin ise yüzde 15,46 yükseldiğine dikkat çekildi.

Yeni konut ihtiyacı sürüyor

Raporda, gayrimenkul piyasasının yavaş yavaş bir dengeye oturmaya başladığına da vurgu yapılarak, “Yıllık yaklaşık ortalama 1 milyon 200 bin konutun el değiştirdiği, demografik nedenlerden dolayı 650 bin adet yeni konut ihtiyacının sürdüğü Türkiye’de, fiyatlarda görülen dalgalanmalar artık her varlıkta olabilecek dalgalanmalar. Özellikle konut fiyatlarında görülen düzeltme, balon oluşumunu engelleyerek piyasanın etkinleşmesine zemin hazırladı. AVM sayısı ikinci çeyrek itibarıyla 442’ye ulaştı. 18 il henüz AVM ile tanışmadı. Sanayi ve lojistik tesisi kiralama talepleri azaldı” bilgisine yer verildi.

  • Yabancı ilgisi artıyor
  • Rapora göre, 2017’nin son çeyrek döneminde yüzde 3,7 olan yabancılara konut satış oranı 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,1, ikinci çeyreğinde ise yüzde 8,5 düzeyine ulaştı. Satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,15’lik büyüme ile 11 bin 816 adet seviyesine yükseldi. Türkiye’de yatırım yapan ilk 10 ülke sıralamasında Almanya başı çekti. Almanya’yı Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan, Filistin, Yemen ve İngiltere izledi.
#GYODER
#Feyzullah Yetgin