Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonuna yol açmayan temiz enerji için kömürden mavi hidrojen üretecek. Mavi hidrojen, elektrik üretimi, arabalara, kamyonlara ve trenlere güç sağlamak ve binaları ısıtmak için kullanılabiliyor. Planlanan projeye göre; mavi hidrojen üretilirken açığa çıkan karbon yakalanacak ve depolanarak saklanabilecek. Türkiye’nin, geçen yıl onayladığı Paris İklim Antlaşması’yla birlikte enerji sektöründe dekarbonizasyon teknolojileri önem kazandı.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu bu doğrultuda Eli TRİJEN Pilot Tesisinde ‘mavi hidrojen’ kategorisine giren ve temiz enerji elde edilmesine olanak veren ‘karbon yakalama, kullanımı ve depolaması’ olarak tarif edilen CCUS teknolojilerine ağırlık verdi. Bu sistemle açığa çıkan karbondioksit yakalanıp, depolanarak muhafaza edilebilecek. Böylece sera gazı yayılımı büyük oranda azaltılacak ve iklim değişikliğinin yavaşlatılması mümkün olabilecek.
Bu kapsamda TKİ, Soma’da bulunan Trijen Tesisinde, mavi hidrojenin üretimiyle sera gazı emisyonlarına neden olmayan temiz enerji sağlanması için Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmeyi planlıyor. Proje kapsamında Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve üniversitelerle görüşmeler gerçekleştiriliyor.