Tarımda dijitalleşme her geçen gün hızlanırken, bu dönüşümü işin hem üretim boyutunda hem de finansman boyutunda görmek mümkün. Süreçleri kısaltan dijital değişimle verim artarken, ürün takibinin sağlanması nedeniyle israf da önlenebiliyor.
Günümüzde hayatın her alanında uygulanan yenilikçi teknolojiler tarım sektöründe yaygın olarak kullanılıyor. Teknolojinin kullanımı, tarım sektörünün küresel ekonomideki rolünü de etkiliyor. Tarımın dünya pazarındaki payının düşmesine rağmen üretimin artmasıyla birlikte bu sektör birçok ülke için önemli bir ihracat rotası olmaya devam ediyor. Türkiye Tarım Ekonomisi’nin 60 milyar dolardan 150 milyar dolara uzanan yolculuğunda dijital tarımın 35-40 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTIYOR
Dijital tarım sayesinde çiftçilere doğru teknik bilgiye kolayca erişip doğru zamanda, daha az girdi kullanıp hem daha çok hem de daha kaliteli ürün üretip gelirlerini artırabilme imkanı sunuluyor. Ziraat mühendislerinin çiftçi problemlerini çözmekte karar destek uygulamalarından faydalanabile-ceklerine olanak sağlıyor. Tarla bazında kronolojik bilgi tutulabilecek gıda değer zinciri boyunca izlenebilirlik kolaylaşacak. Ayrıca dijitalleşme sayesinde kaliteli ürün üreten çiftçiyle düşük kaliteli ürün üreten çiftçiyi ayırt etmek kolaylaşacak.
ÜRETİM MODELLERİ BAŞTAN AŞAĞIYA DEĞİŞTİ
Dijital tarım sayesinde sahadan tarıma özel sensörler ve traktörler aracılığı ile tarla bazında çiftçilerin hangi tarihlerde gübreledikleri ve ne kadar gübre attıkları gibi veriler toplanabilecek.Aynı zamanda tarımsal verilerin üretilmesi, işlenmesi ve anlamlandırılması alanlarında gelişmeler dijital tarımın faydalarını oluşturuyor. Tarla bazında oluşan veriler sayesinde Türk çiftçilerinin verimlerini artıracak matematiksel modeller oluşturmak ve Türk tarımının sürdürülebilir büyümesini sağlamak mümkün olacak. Türkiye’nin tarımdaki potansiyelinin çok yüksek olduğu herkes tarafından biliniyor. Hedef potansiyele ulaşmak için sürdürülebilirlik ilkelerinden ödün verilmemesi, değer zinciri bakış açısının benimsenmesi ve teknolojinin tarımın içine daha yüksek seviyede adapte edilmesi gerekiyor.
AYAK UYDURAN KAZANIR
Teknolojinin tarımla buluştuğu noktalar arttıkça sektör ivme kazanıyor ve giderek büyüyor. Türkiye son yıllarda dijital tarımda büyük adımlar atıyor ve tarımla teknolojinin bir araya geldiği uygulamaları odağına alıyor. Dijital imkanlar ve yetkinlikler çiftçinin işini kolaylaştırmakla beraber bu sayede üretimde verimlilik artıyor. İnovasyon, modern tarımda her zamankinden daha önemli bir hale geliyor. Bir bütün olarak endüstri, artan tedarik maliyetlerinden, iş gücü sıkıntısından ve şeffaflık, sürdürülebilirlik için tüketici tercihlerindeki değişikliklerden dolayı büyük zorluklarla karşı karşıya kalma tehlikesi yaşayabilir.