EDISYON:

Kira fiyatlarındaki artış konut eksikliğinden

Yeni Şafak
01:004/01/2005, Salı
G: 22/06/2017, Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kira fiyatlarındaki artışın konut eksikliğinden kaynaklandığını belirten, İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, kira sorunun tek çözümünün hızlı bir şekilde arsa ve konut üretilmesi olduğunu söyledi.

---------------------------------- manset -------------------------------------------
Kira fiyatlarındaki artış

konut eksikliğinden
---------------------- manset ---------------------

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL


    İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, kira sorununun tek çözümünün hızlı bir şekilde arsa ve konut üretilmesi olduğunu söyledi. Hükümetin kira artışlarının sınırlandırılmasına yönelik girişimlerini eleştiren Ateş, "Hükümet kiralara sınırlama getiremez. Serbest piyasa ekonomisi var. Vatandaş gayrimenkulünü istediği fiyattan kiralama hakkına sahip. Konut sorununu kalıcı bir şekilde çözmek yerine geçici çözüm arayışına girmek doğru değil" dedi.

    İstanbul'daki binaların yüzde 62'sinin kaçak, büyük bir bölümünün de eski ve depreme karşı dayanıksız olduğunu kaydeden Ateş, konut arzının talebi karşılayamaması nedeniyle kiraların yükseldiğini vurguladı. "Konut sorununun çözümü Toplu Konut İdaresi'yle (TOKİ) olacak iş değil" diyen Ateş şöyle konuştu, "Yeni konut alanları üretilemediği için şehir merkezlerindeki şahıslara ait arsalar astronomik fiyatlardan el değiştiriyor. Bu yüzden kentlerin nazım planlarının çok hızlı bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Oluşturulacak konut bölgelerinin alt ve üstyapı olarak hazırlanarak inşaat sektörüne açılması lazım. Bu açıdan bakıldığında tüm büyükşehirlerdeki belediyeler sınıfta kaldı." Ateş, Arsa Ofislerinin de kapatılması yerine belediyelere devrinin daha uygun olacağını söyledi.

    Arsa maliyeti çok yüksek
    Arsa maliyetinin bina maliyeti içeresindeki payının yüzde 20'yi geçmemesi gerektiğini belirten Ateş, Türkiye'de bu oranın yüzde 20'nin çok üzerinde olduğunu vurguladı. Ateş, ucuz ve uzun vadeli konut edindirme sisteminin (mortgage) 2005 yılı sonuna bırakıldığı şeklinde Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in açıklaması konusunda da, "Hesap kitap yapılmadan, hazırlık yapılmadan açıklamalar yapıldı. Satmak için elinde vatandaşın elinde hazır olan gayrimenkuller dün 100 milyara satılamıyordu, bugün ise vatandaş 150 milyar isteyecek. Kiralar da şimdi daha çok artacak. Bunu kim engelleyecek?" diye konuştu.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv

    Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

    Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.