Çok sayıda kişi belediye bünyesinde çalışarak gerek izinlerinden, gerek maddi şartlarından ve kendini güvende hissetme duygusundan faydalanmak istiyor. Birçok vatandaş da bu nedenle zabıta memuru olmayı hayal ediyor. Peki zabıta memuru nasıl olunur? Nasıl zabıta olunur? Zabıta memuru olma şartları nelerdir? Kimler zabıta memuru olabilir? Tüm detaylar haberimizde...
Arama hacmi en yüksek kelimeler arasında olan 'Zabıta nasıl olunur' sorusu geliyor. Belediye de çalışmak fikri birçok vatandaşa cazip geldiğinden dolayı belediye işleri ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Özellikle son yıllarda zabıta memurluğu kadrosuna gösterilen ilgili ciddi rakamlara ulaştı. Zabıta olmak için bireyler çok sayıda araştırmalar yapıyorlar. İşte bu nedenden dolayı biz de zabıta memuru nasıl olunur? Zabıta memuru olma şartları nelerdir? Nasıl zabıta olunur? gibi soruların cevaplarını sizlere açıklayacağız.
NASIL ZABITA MEMURU OLUNUR?
Zabıtalar, ülkemizde belediyelere bağlı olarak görevlerini icra eden, çalıştıkları alan içerisinde huzur ve güven ve düzenin sağlanması konusunda hizmetler sunan, belediyeler tarafından istihdam edilen kimselerdir. Zabıta memuru olmak için belediyeler tarafından çıkarılan zabıta memuru alımı ilanlarını takip etmeli ve bu ilanlara başvuruda bulunmalısınız.
Ancak belediye bünyesinde bulunan her meslek dalında olduğu gibi zabıta memuru olanlardan da belirli şartları taşımaları istenilmektedir. Zabıta alımlarında askerlik durumu, boy, kilo, yaş gibi şartların yanında, KPSS sınavına katılmış olmak gibi şartlar da aranmaktadır. Bu şartları sağlayan ve belediye zabıta alımı ilanlarını takip ederek başvuruda bulunan adaylar arasından en yüksek KPSS puanına sahip adaylar mülakata çağırılırlar, mülakat aşamasını da geçen adaylar zabıta memuru olmaya hak kazanmaktadırlar.
ZABITA MEMURU OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
Kuşkusuz zabıta memuru olmak için de diğer meslek dallarında olduğu gibi bazı genel şartlar aranmaktadır. Belediyeler bazı durumlarda bu şartları genişletebilse de, çoğu durumda aşağıdaki başvuru şartları aranır.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan adaylar.
- 25 yaşını doldurmamış olan adaylar.
- Kamu haklarının hiçbirinden mahrum olmayan adaylar.
- Yüz kızartıcı bir ceza almamış olan adaylar.
- Yasa uyarınca herhangi bir durumdan dolayı hüküm giymemiş olan adaylar.
- Erkek adaylar için askerlikle İlişkisi Bulunmayan adaylar.
- En az lise mezunu olan adaylar.
- Erkeklerde en az 1.75 m boyunca olmak Kadınlarda 1.67 Boyunda olan adaylar.
- Boyun 1 m den fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg. dan fazla fark olmamak. gibi şartlar aranmaktadır.
ZABITA OLMAK İÇİN KPSS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?
Zabıta olmak için KPSS’den alınması gereken puan alt sınırı her alım ilanında belirtiliyor. Zabıta alımlarında genellikle KPSS’den en az 60 veya 70 puan alınmış olması isteniyor. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere başvuru sayısı çok fazla olduğu için alımlar bu alt sınırın çok üstünde puanlarda kapanıyor.
2018 zabıta memuru alımı KPSS puanı alt sınırının ne olacağını tahmine etmek kolay değil. Ancak fikir vermesi açısından, 2017 yılı zabıta alımlarında en düşük ve en yüksek KPSS puanları şu şekilde oluştu.
Lise mezunu zabıta ataması en düşük 90,70 puanla, en yüksek 97,71 puanla yapıldı.
Ön lisans zabıta ataması en düşük 80,53 puanla, en yüksek 93,38 puanla yapıldı.
Lisans mezunu zabıta ataması en düşük 83,52 puanla, en yüksek 91,08 puanla yapıldı.
ZABITA OLMAK İÇİN GEREKLİ ÖZELLİKLER
İnsanlara iyi ilişkiler kurabilmek.
Çevreye karşı güler yüzlü ve anlayışlı olmak
Sürekli hareket halinde olmaya alışık olmak
Kendini ifade etme yeteneği gelişmiş olmak.
Denetleme yapacağı için, baskın bir karaktere sahip olmak.
Tarafsız karar verme becerisine sahip olmak.
Empati kurma yeteneğine sahip olmak.
Karar verebilme yetisine sahip olmak ve kararlarını uygulayabilmek.