Çalışanın en büyük güvencesi kıdem tazminatı ikili fon sistemiyle güvenceye alınacak. Devlet, Tazminat Fonu’na 1, Garanti Fonu’na 0.50 puanlık destek verecek.
Yeni kıdem tazminatı sistemi
iki
önemli ayak üzerine oturacak. Kıdem Tazminatı Fonu'yla birlikte Kıdem Garanti Fonu da yaşama geçirilecek. Sabah'ta yer alan habere göre iki fon için ilk hesapların 1 Ocak 2017'de açılması hedefleniyor. Şirket iflas ettiğinde, battığında Garanti Fonu devreye girecek. Tek bir çalışan mağdur olmayacak, bir günlük de olsa kıdemi bu fondan ödenecek. Sistemle birlikte 1 yıl çalışmaya karşılık 1 aylık brüt ücret tutarındaki tazminat miktarı azalmayacak.
Bugün 30 günlük brüt ücrete karşılık gelen 8.3'lük oran
iş
veren payının yanı sıra devlet katkısı, İşsizlik Fonu'ndan yapılacak destekle korunacak. Çalışanlara gelir getiren bir yapı kurulacak. Fon yönetimine sosyal taraflar da dâhil edilecek. Devlet, Kıdem Tazminatı Fonu'na 1, Garanti Fonu'na 0.50 puanlık destek sunacak.Temel amaç çalışanın gelecekteki maddi durumunu korumak, düşük kıdemle işçi çıkarılmasını önlemek olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Hiçbir şekilde hak kaybı söz konusu olmayacak. Hükümet bu konuda verdiği sözleri tutacak" vurgusu yapıyor. İş sözleşmesi sona eren her 10 çalışandan biri kıdem alırken, fon sistemi kurulduğunda bütün çalışanlar kıdemini alabilecek. Fon sistemiyle daha çok işçi kıdem tazminatına hak kazanabilecek. Ayrıca çalışanın düşük kıdem tazminatı oranlarıyla karşılaşmasının önüne geçilecek. Kıdem tazminatı planlanır hale gelirken, işverenin de maliyeti düşecek. Her ay bütün çalışanlar için belirli bir miktar prim ödeneceği için maliyeti zamana yayılacak.
İşçi sendikaları hak kaybı oluşturacak bir fon sistemine izin vermeyeceklerini, işveren sendikaları da zorunlu prim yükünün işsizliğe neden olacağını öne sürüyor. Bakan Soylu, sosyal diyalogun önemine vurgu yaparken, kıdem konusunda orta noktaya varılacağını belirtiyor. Bu konuda hükümetin de gerekli fedakarlıkları yapacağını ifade ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hak kaybı olmayacaksa sisteme katkıya
hazır
olduklarını belirtti.
Bireysel hesaba işveren her ay prim yatıracak, devlet katkısı işvereni rahatlatacak. İşverenin yaklaşık 3.96, İşsizlik Fonu'ndan 2, devlet katkısı olarak da 1 puanlık destek verilmesi öngörülüyor. Fon sistemiyle bireysel kıdem hesapları da açılacak. İşçi ve işveren uzlaşırsa birikimleri yeni sisteme aktarılacak.
Bakan Soylu, ikili fon sisteminin gerekçesini şu sözlerle özetledi: "İki fon birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı. Kıdem Tazminatı Fonu'nu getirdiğimizde İşsizlik Fonu ihtiyacını azaltabiliriz. Bu prim dengemizde rahatlık sağlar. Hem çalışanın güvencesini, hem işverenin rahatlığını, hem de aktüeryal hesabın dengesi sağlanacak. Bu fonu devam ettireceğiz. Çalışan hakkından alacak, kıdem tazminatını kesecek anlayışı haksızlık olur."