|

Kentsel dönüşüme siyaset karıştırmayın

Kentsel dönüşümün bazı çevrelerce manipülasyon ve siyasi linç alanı haline getirildiğine dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bütün engelleme girişimlerine rağmen İstanbul’da şu anda 170 bin konutluk kentsel dönüşümün devam ettiğini söyledi.

Mehmet Ali Parto
04:00 - 25/10/2023 Çarşamba
Güncelleme: 02:01 - 25/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Mehmet Tevfik Göksu.
Mehmet Tevfik Göksu.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi. Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Göksu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra toplumun, kentsel dönüşümün önemini anladığını ve bu meselenin İstanbul'daki her bir siyasetçi için ve her yerel yönetici için hayat kurtarma çalışması haline geldiğini altını çizdi.

BOL KESEDEN ATIYORLAR

Kentsel dönüşüm konusunun zaman zaman siyasi manipülasyon ve siyasi linç haline getirildiğine dikkati çeken Göksu, kentsel dönüşüm sürecinde en fazla zorluk çektiği kesimin siyasiler olduğunun altını çizdi. Göksu, "AK Partili bir belediye başkanıyım. 'AK Partili belediye başkanını buradan acaba ben nasıl dövebilirim?', 'Nasıl manipüle edebilirim?' diyerek, 'Esenler halkı ben bir dairenize iki daire vereceğim' hatta bazen gazını alamayanlar '3 daire vereceğim' diyor. Niye? Çünkü sırtında küfe yok. Rahatlıkla konuşabiliyor. Biz şu ana kadar Esenler’in dönüşümü için 18 milyar TL harcadık. Başarılı olmamız için 3 temel aklın odaklanması gerekiyor. Birincisi siyasi akıl, ikincisi toplumsal akıl, üçüncüsü de medya aklı. Üç akıl ortaklaşa odaklanırsa çok rahatlıkla bu süreçten sonuç elde edebiliriz" diye konuştu.

CHP VE MİMARLAR ODASI SÜREKLİ DAVA AÇIYOR

Sürekli davalarla yıldırılmak istendiklerini belirten Göksu, “Şu ana kadar 60 küsur bin konut yıkılmış, yapılmış. Bunların binlercesi bizim tarafımızdan yıkılmış, yapılmış. Bize açılan bir tane dava yoktur. Sadece davalar CHP tarafından açılır. Bir de İBB ve Şehir Plancıları Odası tarafından. Dönüşümün durdurulması için tam 12 tane dava açıldı” şeklinde konuştu. Göksu, birey olarak hiçbir dava açılmadığını vurgulayarak, "Kentsel dönüşüm adına bir çivi çakmıyorsunuz. Sadece siyasetinizi, sadece manipülasyon, sadece deprem meselesini iletişimin konusu olarak görüyorsunuz. İnsanımızın hayatını, geleceğini kurtarmak isteyenlere karşı siyasi manipülasyonunuzu bir kenara bırakın" ifadelerini kullandı.

3 BİN 494 KONUT TESLİM EDİLDİ

Kentsel dönüşümde gelinen noktayı anlatan Göksu, "Şimdiye kadar 3 bin 494 konutumuz teslim edildi, 3 bin 981 konutumuz da devam ediyor. Şimdi 2’nci büyük etabımız başlıyor yaklaşık 6 milyon metrekarelik bir alan. Taşıdığımız yerleri park yapıyoruz, yol yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Acil dönüşmesi gereken 600 bin birim var

Kentsel dönüşümde herkesin sorumluluk sahibi olduğunu belirten Göksu, şunları kaydetti: "Devletimiz, hükümetimiz, belediyelerimiz, halkımız hep beraber bir sorumluluğun üstesinden geleceğiz. İstanbul'da bugün nereden baksanız 1,6-1,8 milyon arasında dönüşmesi gereken konut var. İvedilikle dönüşmesi gereken yaklaşık 600 bin konut olduğu ifade ediliyor. Benim Esenler'de sürekli kullandığım bir şey var. Çocuklarınıza tabut değil konut bırakın."

170 bin ev-iş yerinin dönüşümü sürüyor

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Göksu, "İstanbul'da şu anda devam eden 170 bin bağımsız bölümü kapsayan kentsel dönüşüm inşaatı var. Bunun 140 bin konutluk kısmı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AK Partili belediyeler tarafından yürütülüyor. 30 binini ise özel şirketler yapıyor. Esenler'de şimdiye kadar 60 bin bağımsız bölüm dönüştürüldü. İstanbul'da ise 855 bin bağımsız bölüm dönüştürüldü" dedi.



#Kentsel dönüşüm
#Mehmet Tevfik Göksu
#Konut
#CHP
#Mimarlar Odası
1 yıl önce