Kenevir üretimine en elverişli 19 il açıklandı: Son gün 1 Nisan

Yeni Şafak
09:5529/01/2019, Tuesday
G: 29/01/2019, Tuesday
IHA
Kenevir üretim izni için son tarih verildi.
Kenevir üretim izni için son tarih verildi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, kenevir tarımı ile uğraşmak isteyen üreticilerin 1 Nisan 2019 tarihini geçirmeden izin için gerekli iş ve işlemleri başlatmaları gerektiğini söyledi. Kırmacı, izinli kenevir yetiştiriciliğinin Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabileceğini açıkladı.

Kenevir tarımı ile uğraşmak isteyen üreticilerin 1 Nisan 2019 tarihini geçirmeden izin için gerekli iş ve işlemleri başlatmaları gerektiği açıklandı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı yaptığı açıklamada, "29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü’ hakkındaki yönetmelik kapsamında ilimiz tüm ilçeleri ile birlikte ‘kenevir üretim’ sahası içinde olup; ayrıca izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilir" dedi.

Başvuru için gerekli evraklar

Yetiştiricilik için müracaat edecek üreticilerimizin bahse konu yönetmeliğin 7. maddesinde düzenlendiği üzere; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine (İlçede kaymakamlık il de ise valiliğe); başvuru sahibinin kenevir yetiştiriciliği amacını belirtir yönetmelik ekinde yer alan (Ek-1) örneğine uygun başvuru formu, çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine, yetiştiricilik izni verilmesini müteakip bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak hareket edeceğine ilişkin yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 örneğine uygun taahhütname, üretim yılına ilişkin ÇKS belgesi, üretim yerinin toplam yüzölçümü ile ada/parsel numarasını gösterir kroki, kadastro geçmemiş yerlerde ise ÇKS’ye uygun keşif raporu, nüfus kayıt örneği ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Yönetmeliğin 10. maddesi

Aynı yönetmeliğin 10. maddesi gereği ‘Hangi amaca yönelik olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevir, 2313 sayılı Kanun hükümlerine göre imha edilir ve konu adli mercilere intikal ettirilir’ denilmektedir.

Bu kapsamda ‘kenevir tarımı ile uğraşmak’ isteyen üreticilerimizin ilgili mevzuata göre değerlendirilmek üzere 1 Nisan 2019 tarihini geçirmeden izin için gerekli iş ve işlemleri başlatmaları gerekmektedir.

Detaylı bilgi için en yakın Tarım ve Orman İl/ İlçe Müdürlüğü'nün ilgili birimine başvurulabilir" dedi.

ABD'lilerin dikkatini çekti: Türkiye merkez olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun’un Vezirköprü ilçesinin Türkiye’nin kenevir merkezi olacağı açıklamasıyla gözler buraya çevrildi.

Türkiye'de ruhsatlı tek yer olan Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi'nde vatandaşlar geleneksel yöntemlerle kenevir üretimi yapıyor. Burada üretilen kenevir Amerikalıların bile dikkatini çekti.



Amerikalı kenevir eksperi Robert Cornell Clarke, Narlısaray Mahallesi'ndeki kenevir üzerine iki yıldır çalışma yürütüyor. Narlısaray'daki kenevir üretimini videoya çeken Clarke'ın burada üretilen kenevir ipinden halı ördürerek Amerika'ya götürdüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun’da partisinin aday tanıtım toplantısında, “Vezirköprü’de kenevir ekimini yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Burası kenevir ekim merkezi olacak. Endüstrisini burada kuracağız. Tekstilini de burada yapacağız” sözleri dikkatleri bu ilçeye çevirdi.

Hükümetin desteğiyle Vezirköprü’de kenevir üretiminin artırılması ve sanayisinin kurulması gündemde. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla gündeme gelen ilçe, daha önce Amerikalıların dikkatini çekmişti. Dünyada kenevir üzerinde araştırma yapan bir şirketin müdürü ve kenevir eksperi Amerikalı Robert Cornell Clarke, 2016 yılında Narlısaray Mahallesi'ne gelerek burada kenevir üretim süreci üzerinde çalışma yapmaya başladı. Kenevir üretimiyle ilgili kamerayla video çekimleri yapan Amerikalı Clarke, çiftçilere köy popülasyonu yerine standart kenevir çeşitlerle üretim yapmalarını tavsiye ettiği belirtildi.

Yabancıya kenevir yok

Türkiye’de sınırlı sayıdaki kenevir üreticisi Samsun’da bulunuyor. Mustafa Aykel (53) tohumları dedelerinin yöntemiyle Osmanlı’dan bu yana kendilerinin ürettiğini anlattı. Aykel, “Almanya, Japonya ve başka ülkelerden heyetler gelip, tohum istiyor ancak satmıyoruz” dedi.




Kenevire iade-i itibar

En eski bitkisel hammadde kaynağı olan ancak uyuşturucu riski nedeniyle üretimi sınırlandırılan kenevir, yeniden Türkiye’nin gündemine girdi. 4 ayda yetişen, çevreci, verimi yüksek kenevir üretimi birçok sektörü ithalattan kurtaracak. “Ülkemizde keneviri yok ettik” diyen Erdoğan yeni çalışma başlatacaklarını duyurdu.

Kenevir'in faydaları neler?

  • - Kenevir yağı, mükemmel ve eşsiz yağ asitlerine sahip.
  • - İyi kurutulmuş kenevir tohumlarından soğuk sıkımla elde edilen yağ çok kıymetli.
  • - Kenevir yağının yapısında, Omega-3 ve Omega- 6 gibi esansiyel yağ asitleri mükemmel bir denge içerisinde.
  • - Çelikten 10 kat sağlam.
  • - Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor.
  • - Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.
  • - Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört ayda.
  • - Kenevirler 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere.
  • - Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır.
  • - Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.
  • - Kenevirin kullanıldığı sektörler: İlaç, kâğıt, bio yakıt, kumaş, otomotiv, petrol ve petrokimya, kozmetik ve sabun yapımı.
  • - AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıyor.
  • - Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Kanseri önleyici ürün için Ar-Ge yapılıyor

Kenevir, dünyada tamamlayıcı tıp ürünü olarak kullanılırken, Türkiye'de de bu alanda çalışmalar başladı. İbn-i Sina Ar-Ge Merkezi Müdürü Beril Koparal, merkezlerinde bütünleyici tıp adına TÜBİTAK ve AB ile ortak projeler yürüttüklerini ve özellikle kanser için hastalığın meydana gelmeden engellenmesi üzerine çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'de yasal olarak sadece kenevir tohumunun saf yağını kullanabildiklerini belirten Koparal, "Yasal düzenlemeler yapılırsa bu tarz ürünler Türkiye'de üretilebilir. Biz bu nedenle ABD'de araştırma yapabiliyoruz. Keşke, Türkiye'de de yapabilsek" dedi.

#Kenevir
#Üretim
#İzin