Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani ülkesinin ablukayı atlattığını açıkladı. Al Sani, bölgesel ve küresel zorluklara rağmen "ekonomiyi çeşitlendirme" planıyla desteklenen "kendi kendine yeterliliğin" 2030'da bölge ekonomileri arasında Katar'ın alametifarikası olacağını belirtti.
Katar'ın yerel ekonomik göstergelerinin şekillenmesinde doğal kaynakların katkısı olduğuna işaret eden Al Sani, petrol dışı sektörleri desteklemek için bu doğal kaynaklardan yararlanmaya çalıştıklarını ifade etti.
VARLIK FONU 300 MİLYAR $
Katar'ın ablukanın üstesinden gelmesinde liman ve havalimanlarının büyük katkısı olduğunu söyleyen Al Sani, Hamed Limanı ve Uluslararası Hamed Havalimanı'nın bölgedeki en büyükler arasında yer aldığını söyledi.
Al Sani, "Bankacılık sistemimiz, uzun süredir uyguladığımız politikalar sayesinde risklere karşı güçlü ve güçlendirilmiş bir yapıda" diye konuştu. Güçlü milli ekonomi, Merkez Bankası'nın döviz rezervi ve Katar Varlık Fonu sayesinde Katar riyalinin on yıllardır en istikrarlı ve güvenilir para birimleri arasında yer aldığını ifade eden Al Sani, Katar Varlık Fonu'nun 300 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Türklere öncelik
Şu anda Türkiye ile Katar arasında ekonomik işbirliği anlaşmasına yönelik bir çalışma olduğunu belirten Al Sani, bu anlaşmayla Türkiye’de Katar meşeli ürünlere, Katar’da da Türkiye menşeli ürünlere öncelik verilmesinin hedeflediğini söyledi. Katar’daki Türk şirketlerinin sayısında sürekli bir artış olduğunu aktaran Al Sani, abluka öncesinde yaklaşık 400 olan bu şirketlere abluka sonrası 40 yeni şirketin daha eklendiği bilgisini verdi. Al Sani, son olarak Katar’ın yabancı yatırımcılara sunduğu kolaylıklara dikkati çekti.