Kasaplar göçü

Orhan Orhun Ünal
04:0023/08/2018, Perşembe
G: 23/08/2018, Perşembe
Yeni Şafak
Binlerce kasap bayram için İstanbul'a geldi.
Binlerce kasap bayram için İstanbul'a geldi.

Farklı semtlerdeki 560 kurban kesim tesisinde çalışmak üzere binlerce kasap, Anadolu’dan İstanbul’a göç etti. Aylık gelirlerini bayramda kazandıklarını paylaşan kasapların, günlüğü bin 700 lirayı buldu. Bayram sonrası mahalledeki dükkanlarına geri dönecek olan meslek erbaplarının mesaisi, kıyma çekme işlemiyle devam edecek.

ORHAN ORHUN ÜNAL-SERBEST PİYASA

Haftalar öncesinden büyük ve küçükbaş hayvanlarıyla mega şehrin yolunu tutan üreticiler, elindekilerin yüzde 90’ını satmanın mutluluğunu yaşarken şimdi sıra kasaplarda. Kurban piyasasının merkezi İstanbul’da yaklaşık 560 tesiste kasaplar, 1 aylık gelirini 3 günde çıkarıyor. Kurban kesiminde yetkili vakıf ve kurumların bünyesinde ter dökmek için binlerce meslek erbabı, İstanbul’un yolunu tuttu. Sabah erken başlayan mesai geç saatlere kadar adeta aralıksız ve soluksuz sürüyor.

İSTANBUL’DAKİ AÇIK FARKLI İLLERDEN KARŞILANDI

Büyükbaş için 200 TL’den başlayan kesim fiyatları sayesinde Anadolu’nun dört bir yanından yaşanan kasap göçü, piyasayı hareketlendirdi. Aralarında, belediyelerin zorunlu kıldığı eğitimi personele vermek için gelenler de var. İslami şartlara uygun ve son teknoloji kesim uygulamaları işlerin hızlı ilerlemesini sağlıyor. Bu durumdan memnun vatandaşın artan talebiyle oluşan kasap açığı haliyle farklı illerden karşılanıyor.

BÜYÜKBAŞ 200 KÜÇÜKBAŞ 45 LİRADAN BAŞLIYOR

Belediyelerden aldığımız bilgiye göre, kesim alanları ortalama 4 ila 7 bin lira arasında değişen fiyatlarla vakıf ve çeşitli kurumlarca kiralanıyor. Her bir alanda 15 kişilik kasap ve yardımcı personel görev yapıyor.

Kasapların aldıkları ücretler, kurbanı kesenler günde bin 700 lira; eti parçalayanlar için ise 250 ila 500 lira arasında değişiyor.

Kesim fiyatları ise büyükbaş 8 parçası 400, 4 parçası 200 lira. Küçükbaş ise, 45 ila 200 lira arasında değişiyor. Kasaplar, Kurban’ı aileleriyle bir arada geçirememek dışında bir dertleri olmadığını söyleyince iş başa düşüyor. “Bütün yıl, bu 3 günü bekliyoruz” dedikleri, bayramı onlarla konuştuk.

GÜNDE 3 BİN ADET KESİM

Sultangazi’deyiz. Belediye tarafından 60 bin metrekare alanda ve 337 çadırda günlük 3 bin hayvan kesilebiliyor. “Yorulsak da hem vatandaş hem de kendimiz için hayırlı bir iş yapıyoruz” diyen Kasap Mehmet, İslami şartlara uygunluk ve hijyen açısından bu tarz merkezlerin önemine dikkat çekiyor. Kasap Mehmet, belediyenin denetimleri sayesinde de neredeyse sıfır risk ile işlemlerin gerçekleştirildiğini, şartlara uygun olmayan hayvanların kesime kabul edilmediğini söylüyor.

Eyüp’teki tesislerde çalışanların çoğu bu işi baba mesleği olarak sürdürüyor. Bursa, Çankırı, Yalova gibi şehirlerdeki dükkanlarını kapatıp gelmişler. 10 saati bulan çalışma ortamından memnunlar. Başakşehir Belediyesi tesislerinde Kesim Uzmanı Ayhan Akman, burada görev alacak tüm kasaplara detaylı bir şekilde eğitim verildiğini aktararak “Vatandaşların gönül rahatlığı için her detayı düşündük” mesajını veriyor. Bayrampaşa’da fiyatlar ise büyükbaşta 200, küçükbaşta 45 TL olarak belirlenmiş. “Ailemizle bayramlaşamadan yollara düştük” diyen Murat K., Konya’dan gelmiş ve 1 aylık kazancına yakın bir ücreti 3 günde çıkardıklarını söylüyor.

TESİSLERDE EĞİTİM ŞART

Murat K., “Anadolu’dan gelip ben kasabım diyen biri iş yapamaz, önce denetlenip, eğitim verilecek” uyarısını yapıyor. Pendik Belediyesi tesislerinde büyükbaş kesim ücreti 350, küçükbaş 100 lira. Konuştuğumuz kasaplar özellikle vakıfların uzun yıllardır birlikte çalıştığı meslek ustalarına dikkat çekerek işin güven usulüne göre yürümesinin önemini anlatıyor.

BIÇAK BİLEYİCİLERİ İŞ BAŞINDA

Bu arada, bıçak bileyicileri olmadan olmaz. Ümraniye’de bulunan Cafer Tuna günde 400 bıçak bilediklerini belirterek, “Bayram öncesi işlerimiz çok yoğun oluyor, işleri yetiştiremiyoruz. Yorgunluktan iş yapamaz hale geliyoruz” diyor.

  • ŞİMDİ SIRA MAHALLE ESNAFINDA
  • Üreticilerden pazara oradan kesimhaneye gelen kurbanlıkların sonraki adresi malumunuz mahalle kasabı oluyor. Yani bu esnaf grubu kesimin ardından bayramın bereketini yaklaşık bir hafta daha sürmeye devam ediyor. Eyüp’te kasaplık yapan Berat Yılmaz’a çat kapı uğruyoruz, “Zaten bizi bayramdan bayrama hatırlıyorlar” diyor.
  • BÜYÜK MARKETE YENİLDİK
  • Berat Yılmaz bayrama yakışır bir mesaj iletiyor: Eskiden mahalle kasabı vardı. Herkes bilirdi biribirini, kötü et satamazsın, çünkü yüzyüze bakarsın. Şimdi büyük marketlerden önceden paketlenmiş eti alıp arkasına bakmadan gidiyor. Bu alanlarda çalışmak zorunda kalan meslektaşlarından da çoğu aynı durumdan mustarip. Yani bizim meslek devlere yenilince işte günlük 10 saatlik mesai ile kurban kesim ustası olduk. Çalışmak ayıp mı değil, ama mahalle esnaflığını bitiren bu market zincirlerine acil önlem alınmalı.”

Muhtemel yaşanacaklar

Kasap piyasasında kendini yaralayan acemi sayısının 7 bin 200’e ulaştığı bilgisini de paylaşalım. Kasaplar, bir yıldır bekledikleri bugünlerde yoğun mesai içindeyken, belki birçoğunuz, kesim alanındaki son kuyruklarda veya işleri erken bitirmiş dönüş yolundasınız. Teke tek girilse muhtemelen dananın zaferi ile sonuçlanacak akıbeti yaşamadan 7 kişiyle hisselerinizi paylaşıyor olabilirsiniz. Belki de ‘’Yapalım bir bayram haberi’’ dediğimiz bu satırları okuyorsunuz mangal sonrası elinizde bir bardak çayla. Kim bilir etleri de sermiş olabilirsiniz şu bizim caanım haberin olduğu sayfaya. Her türlü ihtimal dahilinde, sevdikleriniz yanınızda, bir de mutluysanız, daha ne isteriz.

#Kasap
#Bayram