Karadeniz gazında deniz tabanı tamam

Ekonomi Servisi
04:007/04/2023, Cuma
G: 7/04/2023, Cuma
Yeni Şafak
Karadeniz doğal gazının devreye alınmasına sayılı günler kaldı.
Karadeniz doğal gazının devreye alınmasına sayılı günler kaldı.

20 Nisan’da devreye alınacak Karadeniz gazını karaya bağlayan boruların deniz tabanına yerleştirme işlemi tamamlandı. Karadeniz gazının karaya çıkarılması törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz gazını karaya taşıyacak boruların deniz tabanına yerleştirilme işleminin tamamlandığını duyurdu. TPAO'nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Karadeniz gazının devreye girmesi beklenen tarih olan 20 Nisan’a (Arefe günü) da gönderme yapıldı. Paylaşımda, “Karadeniz'deki enerji üssümüzü, Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'ne bağlayan boruların deniz tabanına yerleştirme işlemi başarıyla tamamlandı. Enerjide Bağımsız Türkiye, 20 Nisan 2023” ifadelerine yer verildi.Daha önce martta doğal gazı tüketiciye ulaştırmanın hedeflendiği projede, deprem nedeniyle karaya çıkarma nisan ayına sarkmıştı. 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Karadeniz gazının törenle karaya çıkarılması hedefleniyor.

ÇALIŞMALAR SON AŞAMADA

Karadeniz'deki gaz rezervi, Türkiye'yi enerji alanında bir üst lige taşıyacak. 710 milyar metreküplük rezervi ile doğal gaz üreten ülkeler arasındaki yerini alacak. Artık çalışmalarda son viraja girilen projede, bölgedeki gazın ulusal sisteme verilmesi için altyapı çalışmaları da tamamlandı. Filyos Limanı’nda dev bir doğal gaz işleme tesisi kuruldu. 170 kilometrelik boru hattı ile doğal gaz bu tesise gelecek.

Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ne borularla Karadeniz’in 170 kilometre açığından aktarılan doğal gaz, Filyos’ta işlendikten sonra 36 kilometrelik BOTAŞ hattına aktarılacak.

10 BİN KİŞİLİK ENERJİ ORDUSU MESAİ HARCIYOR

Boru hatları arasına kurulan ve daha önce yapımı tamamlanan Gaz Basıncı Düzenleme ve Ölçüm İstasyonu, orta basınçta gelen gazı ihtiyaç duyulan basınca düşürme, ısıtma ve faturalama ölçümünü yapacak. İstasyonda istenen basınca ayarlanan gaz, ardından şebekeye sunulacak. Karadeniz’den ilk etapta günde 10 milyon metreküp gaz sisteme verilecek. Ardından bu miktar büyük oranda artırılacak. 2026 yılına kadar kullanılan gazın yüzde 30'u Karadeniz sahasından karşılanacak. Projede yaklaşık 10 bin kişi mesai harcıyor.

TPAO’ya Çanakkale'de petrol arama ruhsatı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) Çanakkale'de bir saha için petrol arama ruhsatı verildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün petrol hakkına müteallik kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, TPAO'ya, Çanakkale il sınırları içerisinde yer alan ve büyüklüğü 42.593 hektarlık saha için 5 yıl süreyle arama ruhsatı verildi.


#Doğal gaz
#TPAO
#Petrol
#Karadeniz