Çin ve ABD arasında süren ekonomik savaş tartışmalarına Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, hayli ilginç bir bakışla değerlendirdi. Kapalı ekonomiden açık ekonomiye geçme kararı aldıklarını belirten Xi, gümrük duvarlarını yükselten ABD'ye de uyarıda bulundu. Xi, “Soğuk savaş zihniyeti ve yalnızlık politikası duvara toslayacak” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'nin Çin’e karşı verdiği 375 milyar dolar ticaret açığını kapatmak için ek gümrük vergisi getireceğini ilan etmesiyle başlayan ticaret savaşında Çin, uzlaşmacı tavrını bir kez daha ortaya koydu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülke ekonomisini daha açık hale getirmeye ve otomobiller dahil olmak üzere ithal ürünlere uygulanan gümrük vergisini düşürmeye söz verdi. Uzlaşmacı kararlara imza atmaya hazırlanan Xi, soğuk savaş ve kapalı ekonomi yani yalnızlık politikalarının da duvara toslayacağını söyledi.
FİKRİ MÜLKİYET KORUNACAK
Yabancı şirketlerinin Çin piyasasına girmesi için teknoloji transferi yapmaya zorlanması ve bu şirketlerin fikri mülkiyet haklarının Çin'de yeteri kadar korunmaması da Washington ve Pekin yönetimleri arasındaki ticarette son dönemde yaşanan gerginliğin önemli gündem maddelerini oluşturuyordu. Xi, bu konuda da önemli bir adım attıklarını söyledi. Fikri mülkiyet haklarının daha güçlü şekilde korunmasının yabancı şirketlerin yanı sıra Çin şirketleri için de bir gereksinim olduğunu belirten Xi, "Çinli ve yabancı şirketler arasında teknoloji transferi ve iş birliği ile Çin’de yabancı şirketlerin fikri mülkiyet haklarının korunmasını teşvik edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Barış söylemleri piyasalara yaradı
Çin ve ABD arasında ticaret gerilimin arttığı bir ortamda Xi'nin açıklamaları para piyasalarına da olumlu yansıdı. Bu açıklamaların ardından ABD hisse senedi ve Asya borsaları yükseldi. Ancak yükseliş uzun soluklu olmadı. Bu piyasalara yatırım yapan yatırımcılar yükselişi fırsat bilerek ufak çaplı satışlarla nakite dönme cabası sergiledi.
- Gözler 60 günlük müzakere talebinde
- Savaş değil iş yapmak isteyen Çin hükümeti, sorunun giderilmesi için Dünya Ticaret Örgütü'ne de başvurdu. Dünya Ticaret Örgütü'nün açıklamasına göre Çin, ABD ile 60 günlük bir müzakere talebinde bulundu. 60 günlük süre zarfında iki taraf sorunu çözüme kavuşturamadığı takdirde Pekin'in bir sonraki adımının da barışçıl olacağı belirtiliyor. Genel kanı Pekin'in bir ticari uzman heyetinden karar vermesini istemesi olarak özetleniyor. Öte yandan Tayvan, ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) Çin'in ABD fikri mülkiyetini sistematik olarak istismar ettiğine ilişkin sunduğu şikâyetin görüşmelerine "üçüncü bir taraf" olarak katılma talebinde bulundu.
ABD’nin çelik ürünlerinin ithalatına getirdiği yüzde 25 ve alüminyum ürünlerinin ithalatına getirdiği yüzde 10 oranındaki ek vergilerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu belirten Çin, konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşımaya karar verdi.