Kamu alacağında tarihi adım

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:006/08/2016, Cumartesi
G: 5/08/2016, Cuma
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma düzenlemesi ile, vatandaşların kamuya olan borç yükünü azaltacağını, vergi ihtilaflarının sulh yoluyla çözümünü kolaylaştıracağını söyledi. 6,3 milyon borçluya fırsat verdiklerini belirten Ağbal, yapılandırmayla 29 milyon dosya işlemden kaldırılacağını söyledi. Bakan Ağbal, FETÖ terör örgütünün mali yapılanmasının yurt dışında MASAK tarafından izleneceğini belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı'na sunulan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”un detaylarını dün Ankara'da düzenlediği bir basın toplantıyla açıkladı. Vatandaşların kamuya olan borç yükünü azaltacağını, vergi ihtilaflarının sulh yoluyla çözümünü kolaylaştıracağını belirten Bakan Ağbal, matrah artırımı ile geçmişe yönelik inceleme kaygısının kalmayacağını, işletmelerin geleceğe odaklanacağını söyledi.



6,3 MİLYON VATANDAŞA İMKAN


Bakan Ağbal, vergi dairelerine 6,3 milyon vatandaşın 90 milyar lira tutarında borçlu olduğunu söyledi. Bu vatandaşlardan 3,9 milyon kişisinin borç miktarının bin liranın altında bulunduğunu kaydetti. 4,2 milyon vatandaşın ise 6,5 milyar lira tutarında trafik para cezasının bulunduğunu ifade eden Ağbal, 158 bin kişinin de hazine arazilerini işletmesinden dolayı 1,1 milyar liralık ecrimisil borcu olduğunu kaydetti.



3 MİLYON İŞVEREN BORÇLU


581 bin öğrencinin öğrenim harcı ve Kredi Yurtlar Kurumuna 2,1 milyar lira tutarında borcunun bulunduğunu ifade eden Bakan Ağbal, 8,9 milyon kişi ya da işverenin de SGK borcunun 67,7 milyar lira civarında olduğunu dile getirdi. Ağbal, 3 milyon iş verenin SGK prim, topluluk işsizlik sigortası, sosyal güvenlik destek primi, emekli keseneği ve SSK idari para cezası borçlusu olduğunu belirterek, bunların 57,4 milyar lira borcunun olduğunu kaydetti.



GENEL SAĞLIK SİGORTASINA FAİZ YOK


Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlusu sayısının ise 5,9 milyon kişi olduğunu ifade eden Ağbal, 10,3 milyar lira alacağın bulunduğunu söyledi. Bu kişilere farklı seçenekler sunduklarını dile getiren Ağbal, eylülden itibaren 4 ay içinde gelir testi yaptıranların asgari ücretin 3'te 1'inden az gelirinin tespit edilmesi halinde bugüne kadar tahakkuk eden borcu sileceklerini ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaklarını kaydetti. Ağbal, “Ama başvurulmadığı zaman 'gelirleri var' diye borç tahakkukundan kurtulamıyorlar” dedi. Gelir testine girenin asgari ücretin 3'te 1'inden yüksek geliri olması halinde ama tam bir GSS ödeyemiyorsa, geçmişten gelen yüksek tutarlı primlerinin de silineceğini ifade eden Ağbal, güncellenen GSS borcunun sadece anaparasının 12 eşit taksitte alınacağını belirtti.



YILLIK % 16,80 FAİZ KALKIYOR


Bakan Ağbal, borçlara ilişkin 2012'den bu yana aylık yüzde 1,40 üzerinden her yıl yüzde 16,8 gecikme faizi alındığını hatırlattı. Ağbal, yeni düzenlemede vatandaşların borçlarının faiz ve gecikme cezasının 2013 yılı için yıllık 6,78, 2014 için 6,26, 2015 için 5,61 yurt içi ÜFE üzerinden hesaplanacağını, böylece 3'te 1 oranında gecikme faizi ve cezasının ödeneceğini söyledi.



DÜZENLEME HANGİ BAŞLIKTA NE GETİRİYOR ?


* 6,3 milyon kişinin 90 milyar lira tutarında borcuna yapılandırma imkanı getirildi.


* Yapılandırma Haziran 2016 ve öncesi döneme ait kamu alacaklarını kapsıyor.


* 50 liranın altındaki borçlar otomatik olarak silindi.


* Bu yolla 29 milyon dosya işlemden kaldırılınca maliye büyük bir yükünden kurdu.


* 3,9 milyon kişinin borcu bin liranın altında.


* 3,9 milyon kişinin borcu motorlu taşıtlar vergisinden kaynaklı.


* SGK'ya borçlu 3 milyon işveren var.


* Devletin; prim borcundan kaynaklanan alacağının


toplamı 67 milyar lira.


* Yapılandırma 31 Ekim 2017 tarihine kadar yapılabilecek.


* Vatandaşlar dilerlerse kredi kartlarıyla bu borçlarını ödeyebilecek.


* Borçların 6, 9, 12 ve18 taksit seçeneklerinden biriyle yapılandırma imkanı da var.



KÖTÜ GÜN DOSTU OLACAĞIZ


2003, 2011, 2014 yıllarında yeniden yapılanma yapıldığını belirten Ağbal, “Tekrar tekrar yapılmasını doğru bulmuyorum. Kesinleşmiş alacaklarda zor durumdaki vatandaşa yönelik mevzuat değişikliğine gideceğiz. Maliye olarak 'kötü gün dostu' da olmalıyız. Şu anda mevcut Gelir İdaresi'nin tecil müessesi var ancak vatandaşın ihtiyacını karşılamıyor. Vergisini eksik ödeyen vatandaşa 'bir yanlışın var mı' şeklinde izaha davet edeceğiz” diye konuştu.



Yat ve gemi için yeni düzenleme


Hükümet, gemi ve yat sektörüne yönelik kapsamlı ve teşvik edici, daha başarılı sonuçlar getirecek bir düzenleme çalışması yapmaya karar verdi. Bakan Ağbal, şunları söyledi: “Vatandaşımızın gemi ve yatı var ancak, sicili ise yurt dışındaki bir ülke. Gemi siciline kayıt edelim istedik. Sektör ile ilgili bir karar değişikliğimiz yok. Teşvik edici unsurları yeni düzenlemeye ekleyeceğiz.”



MASAK FETÖ'yü yurt dışında da izleyecek


Maliye Bakanı Naci Ağbal, basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırırken FETÖ ile bağlantılı şirketler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hükümet olarak el konulan varlıklarla ilgili çalışmaları yürüteceklerini belirten Ağbal, “Bu yapıların yurt dışındaki varlıklarıyla ilgili olarak da gerek adli makamlarımız gerekse MASAK mevzuatımızdan kaynaklanan yetkilerini kullanmak suretiyle bu yapıya ait yurt dışı varlıkların, yurt dışına kaçırılmış paraların takibini yapacak” dedi. Ağbal, araştırmalarına göre bu yapıya mensup kişi ve kuruluşların varlıklarını paraya çevirip yurt dışına kaçırmaya çalıştıklarını, adli makamların gerekli soruşturmaları başlattığını dile getirdi.





MAL VARLIKLARINI DORDURURUZ


MASAK'ın adli makamlarla iş birliği halinde gerekli çalışmaları yürüttüğünü bildiren Ağbal, “Bizim birçok ülkeyle yapılmış anlaşmalarımız var. Suçtan elde edilen gelirlerin aklanması kapsamında karşılıklı ülkelerle imzaladığımız sözleşmeler var. Gerekli bilgi ve belgeleri o ülkelerden alırız hem de oradaki varlıkların dondurulmasını da o ülkelerden talep ederiz. Aynı zamanda adli makamlar tarafından çalışmalar yürütülüyor” ifadelerini kullandı.



PARASINI KAÇIRAN PARALELCİYE TAKİP


Paralarını kaçırmaya çalışan paralel yapı mensuplarına karşı bankaların da gerekli duyarlılığı gösterdiğini belirten Ağbal, şunları kaydetti: “Bize şüpheli işlem bildiriminde bulunuyorlar. MASAK da işlemi durdurma yetkisini kullanıyor. Geçenlerde yayımlanan tebliğle Maliye Bakanlığı 7 güne kadar bir aktarımı durdurma yetkisi aldı.Bu düzenlemeyi terör unsurlarınca yapılan para aktarımlarını da kontrol amacıyla kullanıyoruz."





#MASAK
#Naci Ağbal

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.