Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye'nin en hızlı metrosunun kullanılacağı hattın açılışını yapacak.
Beşiktaş (Gayrettepe)-Kağıthane-Eyüp (Göktürk)-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nda 9 istasyon bulunuyor, hat Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerinden geçiyor.
Bugünden itibaren, İstanbul Havalimanı'nın ulaşım yükü de hafifleyecek. İstanbul Havalimanı-Kağıthane hattı günlük 800 bin yolcuya hizmet verebilecek. Yolcuların da rahat ve güvenilir bir şekilde metroya ulaşabilmesi için giriş bölümünde 20 turnike yer alıyor. İstanbul Havalimanı-Kağıthane metro hattı 34 kilometre uzunluğunda. Önümüzdeki aylarda Gayrettepe bölümünün de faaliyete geçmesiyle hat uzunluğu 37,5 kilometreyi bulacak.
Tünel açma makinası ilerlemelerinde, günde 65,5 metre, haftada 306 metre, ayda 1.233 metre ile kazı rekorları kırıldı. Saatte 120 kilometre hız ile Türkiye'nin en hızlı metro araçları bu hatta çalışacak. 72 metre ile Türkiye'nin en derin metro istasyonu olan Gayrettepe İstasyonu da bu proje kapsamında inşa edildi.
Yapım aşamasında Türkiye’deki metro hatlarında ilk defa prekast panel kullanıldı. Bu sayede yolculara hızlı tren konforunda sürüş imkanı sunulacak. Bakanlık ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli ve milli sinyalizasyon sistemi metro hattında kullanılacak.
İstanbul Havalimanı Metrosu, dünyanın transit merkezine, dünyanın en büyük havalimanına bağlanacak bir hat. 34 kilometreyle devasa bir uzunluk. Rekorların kırıldığı bir proje. Arnavutköy'e de bağlanınca 69 kilometrelik bir uzunluğa ulaşacak. Bu metro hattıyla Avrupa yakası tamamen çevrilecek. Metroda akıllı tünel sistemi kullanıldı. Sıfırdan yaratılan bir sistem kuruldu. Tamamen yerli ve milli imkanlarla yapıldı. Diğer metrolarda da bu sistem kullanılabilecek. Sistem tek bir kumanda merkezinden yönetilebilecek.
İstanbul Havalimanı Metro Hattı, engelli bireylerin rahat erişimini sağlamak amacıyla geliştirilen özel tasarımıyla da dikkat çekiyor. Engelli yolcuların istasyona rahat inebilmeleri için asansör hizmeti veriliyor. İstasyon genelinde sesli anons sistemi ile engelli yolcular bilgilendiriliyor. İstasyon girişinden metro aracına binene kadar hissedilebilir zemin uygulamaları ve kılavuz yol uygulamaları ile kolay ve güvenli ulaşım sağlanıyor. Yine istasyonlarda engelli yolcular için ‘Engelli WC'ler yer alıyor. Ayrıca, işitme cihazı kullanan yolcular için metro araçlarında indüksiyon döngü sistemi var.