Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kadın esnafın doğum borçlanmasının sigortalılık tarihinden önceki çocukları için de geçerli olması gerektiğini bildirdi.
Palandöken, yazılı açıklamasında, kadınların istihdamda var olmasının Türkiye'nin istikrarlı büyümesinde kritik önem taşıdığını belirtti.
Kadın Girişimcilik Projesi ve uygulamalı girişimcilik eğitimleriyle kadınların iş gücüne katılımını her zaman desteklediklerini vurgulayan Palandöken, "Ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve istikrarlı şekilde büyümesi için kadınların iş gücüne katılımını her zaman destekliyoruz. Nüfusumuzun yüzde 49,8'ini oluşturan kadınların istihdama katkısı ve istihdamdaki yeri çok önemli. Bugüne kadar 6 bin 291 kadına eğitim, 2 bin 755 kadına danışmanlık hizmeti verdik." ifadesini kullandı.
Palandöken, "Ekonomik büyüme girişimcilerle gerçekleşir." düşüncesiyle bin 417 kişiye verdikleri girişimcilik eğitimlerine katılanların 722'sini kadınların oluşturduğuna dikkati çekti.
ESNAFTA DOĞUM BORÇLANMASININ DETAYI
Doğum borçlanmasının kapsamının genişletilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
"Yaptığımız faaliyetler ve desteklerimizle kadın esnaf ve sanatkar sayımız her yıl artarak şubat sonu itibarıyla 267 bin 183'e çıktı. Bu sayının sürekli artması bizim için gurur verici fakat yeterli değil. Kadınlara yönelik istihdam politikaları, destekleyici uygulamalar artmalı. Bu konuya ilişkin en önemli isteğimiz de kadın esnaf ve sanatkarın doğum borçlanması kapsamının genişletilmesi. Doğum borçlanmasının kapsamı, ilk sigortalılık tarihi değil, ilk çocuğun doğum tarihi olmalı yani kadın esnaf ve sanatkarın ilk kez sigortalı oldukları tarihten önceki yaptıkları doğumlar da borçlanma kapsamına alınmalı."
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?
Doğum borçlanması esasen bir hizmet borçlanması çeşididir. Yasalar uyarınca ücretsiz verilen doğum ya da annelik izni süreleri ile 4/A (eski ismiyle SSK) statüsü kapsamındaki sigortalı çalışan kadının iki kez olmak üzere doğum tarihinden sonra iki senelik süreyi aşmamak şartı ile hizmet sözleşmesine istinaden işyerinde çalışmayabilir. Fakat öncelikle bunu yapabilmesi için çocuğunun yaşaması gerekmektedir.
DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI NELERDİR?
Doğum izni alabilmek için bebek sahibi olan kadının doğum iznini talep etmesi zorunludur. Kanunu 82. maddesine göre tespit edilen prime esas günlük kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak kaydı ile, kadının kendine göre belirlenecek günlük kazancın %32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun bildirilmesi tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri koşuluyla borçlandırılmaktadır. Borçlandırılma süreleri boyunca ise doğum izni alan kadınlar sigortalı sayılmaktadırlar. Doğum izni yazılı olarak talep edilmelidir. Doğum borçlanması kaç gün diye merak edenler için maksimum süre iki yıldır.