Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda tüm ülke çapında araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları, araç muayenesi öncesinde dikkat edilmesi gereken 10 temel adıma dair bilgileri kamuoyuyla paylaştı
TÜVTÜRK bu amaçla, araç muayenesine gelmeden önce yapılması gerekenleri ve araçlarda dikkat edilmesi gereken konuları paylaştı. Açıklamada 2017'nin araç muayene fiyatları da belirtildi. Buna göre,
TÜVTÜRK internet sitesi veya çağrı merkezinden alınan randevu saati, muayenenin başlama saatini değil, araç sahibinin müşteri kabul işlemlerinin başlayacağı saati belirtiyor. Araç muayene işlemleri, kabul işlemlerini takiben, ortalama 1 saat sürüyor. İstasyon alanına giriş, müşteri kabul ve sorgulama ile muayene süreci de göz önüne alındığında, özellikle büyükşehirlerde yer alan istasyonlarda ortalama 2 saatlik bir zaman ayırmak ve zaman planlamasını buna göre yapmak gerekiyor.
Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması ‘Ağır Kusur’ olarak değerlendiriliyor. Bu hizmet araç muayene istasyonlarının tamamında da uluslararası standartlarda veriliyor.
Muayene hizmeti için istasyonlara gelirken, araç ruhsatı, kimlik ve diğer zorunlu belgelerin asıllarının mutlaka getirilmesi gerekiyor. Araç LPG/CNG’li ise ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ da gerekiyor. Ancak bu belgenin olmaması ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendiriliyor. İstasyona gelindiğinde aracın KM bilgisi sıra numarası alınırken girilmesi gerekiyor.
Araçta bir tadilat yapılmış ise, ‘Tadilat Muayenesi’ne başvurulmalı ve yukarıdaki belgelere ek olarak ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ ve ‘Montaj Tespit Raporu’ (LPG/CNG takılarak tadilat projeleri ile istasyona başvuranlar için gereklidir), yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesaplarıyla Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesinin olması gerekiyor.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesi uyarınca, muayene süreci geçen araçlardan, her ay için yüzde 5 fazla muayene ücreti tahsil ediliyor. Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde oluyor. Bir günlük veya yirmi günlük gecikmeler de bir ay olarak değerlendiriliyor.
Araç muayene sırasında, traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı (aracın cins ve kullanım amacına göre adet ve miktarı değişebiliyor) ve stepne bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor, bunların eksikliği hafif kusur olarak değerlendiriliyor.
Patlamayan lastik veya lastik tamir takımı bulunan araçlar gibi orjinalinde stepne bulunmayan araçlarda stepne bulundurulması gerekmiyor.
Motosiklet sahiplerinin muayeneye gelirken E Onaylı, vizörlü kasklarını da (veya vizörsüz kask ise sürüş gözlüğü ve kask) getirmeleri zorunludur.