Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İşçi kardeşlerimizin çok mutlu olamadığı, işveren kardeşlerimizin de mutlu olamadığı bir süreç oldu. Biz ortak karar vermeye çalıştık. Geç saatlere kadar çalıştık. Bir bakan olarak çok koşturduk. Türk-İş'in de imzasının olmasını isterdik. İşverenin de zorluklarını anlayarak, bu zorluklarda yine ülke koşullarının imkanlarının değerlendirilmesi çerçevesinde onlara da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Müezzinoğlu 2017 asgari ücretini şöyle açıkladı: Asgari ücretin tek defada yılbaşından itibaren 1 Ocak itibariyle yılın geneline iki kademeli olmamasına karar verdik. Hükümet olarak ve işveren talebi de iki kademeli olması talep ediliyordu. Biz bütçe planlamasında da iki kademeli yapmıştık. Ama işçi kesiminden ve Türk-İş'ten gelen talep bir defa yılın tamamında olsun talebini değerlendirdik. En azından bu taleplerini yerine getirmiş olmanın da, onlar adına katkı sağlamış olmanın da huzurunu kendi adıma ifade etmek isterim. Bir defada olacak. Hükümet olarak bütçe planlaması yaparken enflasyonu 6,5 olarak hesaplamıştık. Asgari ücretteki artış oranını yüzde 8 olarak karara bağladık. Bu çerçevede brüt asgari ücret bin 777 lira 50 kuruş, neti bin 404 lira. Yaklaşık bin 300'e 104 lira ilave ve yıl boyunca ödenecek bir rakam geldi. Bu evli ve 3 çocuklu bir çalışanımız için yaklaşık net bin 500 lira gibi bir rakama denk geliyor. Az veren candan, çok veren maldan. İnşallah malımız çoğaldığında çok veren kısmını da çözeriz ama alınterinin bereketine inanan biriyim. İnşallah işçi kardeşlerimiz de alınterinin bereketiyle geleceğe umutla ve güvenle yürüyeceklerdir. İşverenden de isteğimiz şu; dünya konjonktürü ve olumsuzluklara asla teslim olmadan zorluklar yeni yeni fırsatlar doğurur. Bu zorlukları dünyanın her noktasında rekabet edebilecek bir dinamizmle aşmalarını, aşabileceklerine inanıyoruz. Bizim güçlü bir girişimcimiz var, tecrübeli bir yatırımcımız ve sanayicimiz var. Önümüzdeki dönemde inşallah istihdamın da arttırıldığı, ekonominin büyüdüğü, ihracatın arttığı, dünyayla rekabette iddialı bir ülke olma sürecimizi de daha güçlü halde devam ettireceğiz.
Bakan Müezzinoğlu, ''Asgari ücretin iki kademeli olmamasına karar verdik. İşçi kesimi ve Türk-İş'ten gelen 'yılda bir defa olsun' talebini değerlendirdik.'' dedi.
Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş 2016 başında 1300 liraya yükseltilen asgari ücretin yeni yılda bin 600 TL olmasını talep etmişti. DİSK, asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiğini talep ediyor. Konfederasyon, 2017 yılı için asgari ücretin en az 2 bin lira net olmasını istiyordu. İşveren kesimi ise asgari ücrete zam istemiyordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, asgari ücret görüşmelerine ilişkin "Bugün için asgari ücret bin 300 lira. İşverenle ve işçi temsilcilerimizle konuşuyoruz. Burada bir tarafın kısa süreli mutlu olması ve geçici mutluluklar yerine iki tarafın da birlikte az da olsa mutlu olduğu ama kalıcı ve sürdürülebilir yarınları planlamak istiyoruz. Bin 300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir. Daha iyi nasıl yapacağız? Ekonomiyi büyüterek, dünyayla rekabette daha güçlü olarak ve büyüyen ekonomide, çoğalan yatırımlarda daha çok istihdam alanları üreterek inşallah bunu daha iyi noktalara taşıyacağız" demişti.
İşveren kesimi de 50 liralık bir artış teklifi hazırlayarak 1.350 lira önerisini sunacak. Hükümetin ise bunların ortasında 1.400 liralık bir rakam ortaya koyacağı belirtiliyordu.
TİSK, "Tüketici enflasyonu yüzde 8.8, üretici enflasyonu yüzde 5.7 iken, yüzde 30 artırılan asgari ücret işletmeleri sarstı. Maliyetlerdeki genel yükseliş ve karlılıktaki azalış dikkate alınarak 2017 yılında asgari ücret artışı yapılmamalıdır" açıklamasını da yapmıştı. TİSK 2016 yılının Ocak ayında yaptığı çalışmada, "2016'da Türkiye'deki aylık brüt asgari ücret düzeyi 947 Euro'ya yükselerek 16 Avrupa Ülkesini geçti" sonucu çıkmıştı.
DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından hazırlanan raporda ise " 'Asgari ücret çok arttı' iddiaları bir yana, emeğin milli gelirdeki payı, asgari ücretin işverenlere toplam maliyeti ve işgücü maliyeti düşüyor. Öte yandan düşük gelirlilerin yaşama koşulları iyileşmiyor. Asgari ücretin diğer ülkelere göre yüksek olduğu iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Hem asgari ücret hem de saat ücretleri açısından Türkiye, OECD ve AB ortalamalarının çok altında bir düzeyde bulunuyor" yazılmıştı.
Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü, işverenin tedirgin olmasına gerek olmadığını söyleyerek, "2016'yı zorlu geçirdik ama Türkiye ekonomisi yüzde 3 civarında büyüyecek. İşverenin de tedirgin olmaması gerekir. Ekonominin parametreleri iyi görünüyor. Karşılıksız hibeler olacak. Hükümetin çalışanı 2017'de ezdirmeyeceğini de söyleyebiliriz" dedi.