İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması 39 ilçeye yayıldı. Tüm ilçelerde yabancılara oturum izni durduruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde göçmenlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız düzensiz göçmenler konusundaki değişikliği kısa sürede hissedecek" ifadelerini kullandı.
Emniyet ve jandarma her yerde kaçak göçmenlerin peşinde. Art arda operasyonlar yapılırken denetimler de sıklaştırıldı. Caddelerde, ara sokaklarda ve alışveriş merkezlerinde nerede bir kaçak göçmen bulunuyorsa gözaltına alınıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajı vermişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta NATO Zirvesi dönüşü yaptığı açıklamada düzensiz göçmenlerle mücadele mesajı vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatandaşlarımız düzensiz göçmenler konusundaki değişikliği kısa sürede hissedecek." vurgusu yapmıştı.
Mücadele sıklaştırıldı
Bu çerçevede atılan adımlar ise sıklaştırıldı. İstanbul'un 39 ilçesi adeta göçmenlere kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılı verilerine göre Türkiye’de 5 milyon 400 bin yabancı uyruklu şahıs yaşıyor.
İstanbul genelinde yabancılara oturum izni durduruldu
Milliyet'in haberine göre; 1 milyon 294 bin yabancıyla başı çeken İstanbul’da her geçen gün artan göç dalgası ve sorunlarına yönelik çözüm çalışmaları sürerken, alınan yeni kararla artık zorunlu haller dışında yabancı uyruklu şahıslara "oturum" izni durduruldu. Resmi nüfusu 15 milyon 908 bin, dinamik nüfusu ise 20 milyon olarak tahmin edilen mega kentte Ekim 2022 itibariyle İçişleri Bakanlığı’nca 10 ilçede uygulamaya konulan yabancı şahıslara oturum izni verilmemesi uygulaması, geçtiğimiz Mart ayında bakanlıkça 39 ilçeye kaydırıldı.
İkamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek
Can güvenliği, sağlık, eğitim ve uluslararası ticaretten kaynaklı hak gibi zorunlu hallerin haricinde oturum izninin durdurulduğu mega kentte, 7 Ekim 2022 tarihinde bakanlıkça alınan kararla yabancılara ikamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek. Resmi nüfusunun yaklaşık 8’de birinin (2 milyon 174 bin 766) kendi kütüğüne kayıtlı olduğu İstanbul’da, gayrimenkul edinimiyle vatandaşlık kazanan yabancıların haricinde İl Göç İdaresi’nin bir yıl önceki rakamlarına göre şehirde yaşayan 1 milyon 294 bin 124 yabancı uyruklu insan da nüfusun yüzde 8’ine tekamül ediyor.
Suriyeliler başı çekiyor
İstanbul’un yabancı nüfusu içerisinde yine resmi rakamlara göre 535 bin 25 kişiyle Suriyeliler başı çekiyor.
Seyreltme politikası sürüyor
Son 2 hafta içerisinde çoğunluğu Suriyeli 5 binin üzerinde düzensiz göçmeni yakalayıp geri gönderme merkezlerine gönderen İstanbul polisinin, kaçak göçmen şebekelerine yönelik operasyonları sürüyor. Resmi rakamlara göre 5 milyon 400 bin, gayri resmi rakamlara göre ise 7 milyona yakın yabancı uyruklu insanın yaşadığı Türkiye’de, son dönemlerde yaşanan yerli yabancı çatışmaları ile gettolaşmanın önüne geçmek içinse İçişleri Bakanlığı’nca geçtiğimiz yıl yürürlüğe sokulan "seyreltme politikası" doğrultusundaki çalışmalar da devam ediyor.