Türkiye’de işsizlik oranı, geçen yılın kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,8 puan azalarak yüzde 10,3 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 440 bin bin kişi azalarak 3 milyon 275 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2017’ye ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre geçen yılın kasım ayında tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık azalışla yüzde 12,2 olarak tahmin edildi. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 3,3 puanlık azalışla yüzde 19,3 oldu. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda 1,8 puanlık azalışla yüzde 10,5 olarak gerçekleşti. Öte yandan kasımda bir önceki aya göre ise işsizlik oranında değişim olmadı.
Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı da, 2017 yılının kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 448 bin kişi artarak 28 milyon 515 bin kişiye yükselirken, istihdam oranı da 1,5 puan artışla yüzde 47,3 oldu. TÜİK verilerine göre, söz konusu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 244 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 1 milyon 205 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,6’sı tarım, yüzde 19,2’si sanayi, yüzde 7,6’sı inşaat, yüzde 54,6’sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Kasımda bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında tarım sektörünün, istihdam edilenler içindeki payı 0,1 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azalırken, inşaat sektörünün payı 0,2, hizmet sektörünün payı ise 0,4 puan arttı.
İş gücü, kasımda 2016’nın aynı dönemine göre 1 milyon 9 bin kişi artarak 31 milyon 790 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 52,8 oldu. Söz konusu dönemde erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,2 puan artarak yüzde 72,1, kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla yüzde 33,8 olarak gerçekleşti. Kasımda herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puan artarak yüzde 33,6 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, kasımda bir önceki aya göre 143 bin kişilik artışla 28 milyon 780 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 47,8 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı, önceki aya göre 30 bin kişi azalarak 3 milyon 243 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 10,1 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücüne katılma oranı önceki döneme göre 0,1 puan artışla yüzde 53,2 olarak kaydedildi. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 21 bin, inşaat sektöründe 35 bin, hizmet sektöründe 87 bin kişi artarken, sanayi sektöründe değişim gözlenmedi.
İşsizlikteki olumlu performansı değerlendiren AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, iş gücü piyasasının sanayi üretimi kaynaklı olan büyümeye olumlu tepki vermeye devam ettiğini belirtti. Bürümcekçi, işsizlik oranındaki değişimin mevsimselliğin gerektirdiği hafif yükseliş yerine yatay seyrettiğinin görüldüğünü belirterek, bu gerçekleşmede istihdam teşvikleri, büyüme hızındaki artış ve lehteki baz etkisinin katkı sağladığının söylenebileceğini ifade etti.
QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, istihdamda olumlu görünümün devam ettiğini kaydetti. Geçen yılın ikinci yarısıyla birlikte ekonomide istihdam yaratma kapasitesinin arttığını dile getiren Kanlı, “Ben bunu, yılın ikinci yarısıyla birlikte ekonomideki güçlü seyrin sürdürülebilirliğine dair özel sektörün ikna olduğu şeklinde yorumluyorum. İstihdamdaki olumlu görünüm, iç talebin önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirliği konusunda olumlu bir gelişme” dedi.
İşsizlik rakamlarının iyileşme yönünde geldiğini bildiren Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Tarım dışı istihdamdaki artış da ekonomi için iyi, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin ek istihdam yaratabilmiş olduğunu gösteriyor” dedi. Erkan, istihdam piyasasında mevcut şartlar ve verilerle henüz yavaşlama işareti görmediklerini belirterek, geçmişten gelen istihdam teşviklerinin etkileri ile yeni önlemlerin de alınıyor olması itibarıyla istihdam piyasasında durumun iyiye doğru gittiğini kaydetti.