İşsizlik Fonu'nda 2002 yılından bu yana 100 milyar lira biriktiğini belirten Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “15 yıldır işsiz kalan işçilere 10-12 milyar lira ödeme yapıldı. İşçiler fonu besliyor ama hak ettiğini alamıyor” dedi. Arslan, bunun iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
İşsizlik fonunda toplanan paralar Hak-İş'in de gündemine girdi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, fona her ay ödeme yapan işçiye işsizlik ödeneğinin 6 ay verildiğini, bunun da ücretin yüzde 70'i olarak yapıldığını söyledi. Arslan, “2002 yılından bu yana işsizlik fonunda 100 milyar lira birikti ve bunun sadece 10-12 milyar lirası işsiz kalan işçilere ödendi” bilgisini verdi. Asgari ücretle işsizlik ödeneği ilişkisinin doğru kurulması gerektiğine de değinen Arslan, “Fonda biriken paralar başka yerlerde harcanıyor. Hükümet 2004'te GAP için fondan para kullandı. 10 milyar lira GAP'a para aktardık. İş-Kur'un bütün projeleri işyeri eğitimleri, kadın işçi teşvikleri buradan ödendi. Hükümet yapıyor da bu para kimin, işçiyle işverenin" dedi.
Bu rakamın işsiz kalan kişilerin geçimi için yeterli olmadığına dikkat çeken Arslan, mevcut sistemin iyileştirilmesi gerektiğini aktardı. Arslan, işsizlik ödeneğinin işsizliği teşvik etmeden ama işsiz kalanların insanca asgari şartlarda yaşayacağı noktaya taşınması gerektiğine de vurgu yaptı. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Arslan, çalışma hayatında yaşanan tıkanıklıkları da değerlendirdi. Maliye ve Çalışma Bakanları ile önümüzdeki günlerde bir araya geleceklerini belirten Arslan, “15 Temmuz travması hepimizin gündemini alt üst etti, şimdi artık büyük bir beklenti içerisinde olan taşeronların toplu sözleşme imzalanması için hükümetten yeni adımlar bekliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007'de Başbakanlığı döneminde geçici işçilerin kadroya alınması ve geçici işçi uygulamasının kapatılmasının kararlaştırıldığını anlatan Arslan, “Geçici işçiden kurtulacağız derken taşeron çıktı. Yağmurdan kaçarken doluya yakalandık. Ayrıca, sayıları 30 bini bulan yılda 5 ay 29 gün çalışan kalan 6 ay işsiz olan mevsimlik işçilerle ilgili de sorun var. Bunların da 8-9 ay çalışabilmelerine olanak sağlamak gerekiyor” tespiti yaptı. Kamuda üniversite mezunu doktoralı işçilerin bulunduğunu belirten Arslan, “Bunların sayısı 7 bin 500 civarında. Hepsi memur görevi yapıyor. Ancak imza atamıyor. Memurlardan daha düşük ücret alanlar da var. Bu konuda biran önce çözülmeli" şeklinde konuştu.
Arslan, önümüzdeki dönem için işsizlik sigortasının, iş güvencesi ve kıdem tazminatı düzenlemesi ile birlikte değerlendirilmesini içeren bir model olması gerektiğini hatırlattı. Arslan, “Avusturya, yeni iş bulana kadar asgari ücret üzerinde ücret veriyor. İş veremediği sürece işsizlik ödeneği alıyor. Türkiye'de sigortalı süresine göre aylık alma süresi belirleniyor. Bu da 10 aydan fazla olmuyor. Bizim fonda biriken büyük bir paramız var. İşsizlik ödeneğinden yararlanmaları artmalı, kendi isteği ile ayrılmışsa yararlanamıyor, mevsimlik işçiler yararlanamıyor. Çünkü şart var işten atılacak. Hem işsiz ödeneği yararlanma kapsamı genişlesin hem miktarı artsın hem de süresi uzatılsın” dedi.