İş kurana ve işini büyütmek isteyene devletten 150 bin liraya kadar destek var. Desteğin 50 bin lirası karşılıksız yani hibe, 100 bin lirası ise faizsiz kredi. Herkes bu imkandan yararlanabilir...
Günümüz koşullarında sıfır sermaye ile girişimci olmak gerçekten çok zor. Bırakın sıfır sermayeyi, belli sermayesi olanlar dahi kredi çekmeden istediği işi kurmakta zorlanıyor. Yeni mezun gençler için girişimcilik ve yeni iş kurmak adeta hayal. Hükümet, artan genç işsizliğinin önüne geçmek ve Türkiye’deki genç girişimci sayısının artması için yeni destekler başlattı. Bunlardan biri de KOSGEB kanalıyla verilen milyarlarca liralık hibe ve faizsiz kredi desteği. Bu fırsattan yararlanmak kolay. Yeter ki iş fikriniz olsun.
- 150 bin liraya varan hibe ve kredi desteğinden yararlanmak için başvuru yapmanız gereken kurum ‘Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ yani KOSGEB. Fikri ve az da olsa sermayesi olanlar illerde bulunan KOSGEB müdürlüklerine başvuru yapabilir. Bu konuda İşkur’dan da destek almak mümkün.
Destek için aranan şartlardan ilki kursa katılmak. Atölye çalışması da dahil eğitim, ücretsiz ve toplamda 32 saat. Posta'nın haberine göre, eğitimler genelde hafta içi mesai saatleri içinde yapılıyor. KOSGEB’in, hizmet merkezi müdürlükleri ve yetki verdiği kurumlar tarafından gerçekleştirilen kurslara katılarak sertifika almak şart. Sertifikayı eğitime devam edip başarılı olanlar alabiliyor.
- 2 yıl sonra 50 bin liralık hibe, işinizi kurmak ve büyütmek için yeterli değilse KOSGEB’den ayrıca 100 bin lira daha kredi isteyebilirsiniz. Faizsiz olan bu kredi iki yıl geri ödemesiz. Yani 100 bin lira faizsiz krediyi çeken girişimciler ödemeye 2 yıl sonra başlayabilecek ve eşit taksitler halinde ödeme yapacak.
KOSGEB, girişimcilerin ve KOBİ’lerin piyasada daha fazla söz sahibi olmasını ve rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda 3624 sayılı Kanun’la Nisan 1990’da kurulan KOSGEB, girişimcilere ve işletmelere verdiği teşvikle destekleyici, verdiği eğitimle yol gösterici oluyor.