ABD'nin önceki günkü skandal yaptırım kararına karşı iş dünyasından sert tepki geldi. Ülkemizin önde gelen sivil toplum örgütleri milli bir duruş sergiledi. Washington’dan gelen bu hamleye Ankara “Hiçbir amaca hizmet etmeyecek bu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir” ifadesiyle tepki gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da "ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırım kararı bizim için kabul edilebilir değildir. Yanlışta ısrar edilmesi durumunda ortaya çıkacak tablonun Türkiye ve Türk ekonomisine etkisi sınırlı olacak. Bu süreç içerisinde, spekülatif hamlelerle piyasalarda olumsuz hava oluşması için yapılan girişimlerin tamamı da boşa çıkacaktır" dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise, "ABD'nin kararı haksız ve hiçbir açıdan kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik de, "ABD hükümetinin, iki ülke arasında yaşanan son diplomatik sorun karşısında almış olduğu yaptırım kararı, söz konusu stratejik müttefikliğin doğasına aykırıdır ve iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılamaz seviyede bozulması tehlikesini doğurmuştur” dedi.
Türkiye-ABD ilişkilerinde yeniden diplomasi dilinin hakim olması gerektiğine dikkat çeken Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “ABD’nin bu kabul edilemez tutumunu bir an önce sonlandırarak, ilişkilerin normalleşmesini umuyoruz. Aksi takdirde siyaset, ekonomi ve askeri alandaki işbirliklerimizin zarar görmesinden endişe duyuyoruz” diye konuştu.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, iş dünyası olarak önceliklerinin diyalog olduğunu belirterek, "Ne var ki, ABD bu tutumlarından taviz vermez ve benim istediklerim olacak dayatmasına devam eder ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak Türkiye de gerekli adımları atmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ABD'nin, Türkiye'nin iki bakanına yönelik yaptırım kararına tepki göstererek "Türkiye bir hukuk devletidir. Yargı bağımsızlığı her şeyin üstündedir. ABD'nin bu yaptırımı, hukuk sistemine yönelik saygı dışı bir tutum ve müdahale anlamına gelmektedir" ifadesini kullandı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “ABD bir an önce bu tutumundan vazgeçmeli ve sağduyu içinde iki ülke ilişkilerinin tekrar normale dönmesi için adım atmalıdır" açıklamasında bulundu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “ABD'nin rahatsız olduğu konu bağımsız Türk yargısıysa, bu tehditkar dilden biz daha rahatsızız. ABD’nin korkusu Türkiye’nin yeni küresel dengedeki rolüyse, biz aklıselimle mücadele etmeyi ve yolumuzda ilerlemeyi biliriz” diye konuştu.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, ABD'nin Türkiye'ye karşı sergilediği dengesiz politikaların ikili ilişkileri çıkmaza sürüklemeye devam ettiğine dikkat çekerek; "İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya ve Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül'e karşı izlenen politika 80 milyona yapılmıştır”dedi. ve Bakanlarımızın sonuna kadar yanındayız" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ABD’nin yaptırımlarının kabul edilebilir olmadığını belirterek, "Rahip Brunson konusunun siyasetin değil, adaletin bir konusu olduğunun ABD tarafından anlaşılması gerekir. Bağımsız yargımız, hangi ülke vatandaşı olursa olsun tüm fertlere aynı şekilde muamele yaparak kararını verecektir" ifadelerini kullandı. Gülle, Türkiye ve ABD'nin 100 yıla dayanan iş birliğine sahip iki ülke olduğunu hatırlattı.