İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, İngiliz yayın kurumu BBC'ye verdiği röportajda, “ABD'deki yeni yönetimle birlikte çalışmayı bekliyoruz. ABD ile son derece yakın ilişkilerimiz var. Avrupa Birliği'nden çıkışa ilişkin müzakerelerimizi yürütürken tabii ki Amerikalılar ile gelecekte ticari ilişkilerimizi daha da derinleştirmeyi görüşmek isteriz." ifadelerini kullandı.
Hammond kendisine Donald Trump'ın seçim propagandası döneminde Çin'e karşı gümrük vergisinin yüzde 45 seviyesine yükseltebileceği yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine, “Britanya her zaman istihdamı korumanın ve refahı artırmanın uzun vadeli en iyi yolunun açık piyasa ekonomisinden ve serbest ticaretten geçtiğine inanmıştır. Donald Trump ABD halkı tarafından henüz başkan seçildi. Kendi danışmanları ve yetkilileri ile görüşmek isteyecektir. Eminim kendisiyle son derece yapıcı bir diyaloğumuz olacak." dedi.
Hammond dünyada “korumacılığın" artmasının küresel ekonomilerin büyümesini olumsuz yönde etkilendiğine yönelik uyarıları içeren Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) raporuna ilişkin olarak, “Serbest ticaret ve açık pazarın istihdamın korunması ve refah ortamı için iyi olduğuna inanıyoruz. Fakat adil olmayan uygulamalara ilişkin endişeleri de görüyoruz. Bu konu küresel ticaret sisteminde doğru dengeyi sağlamakla ilgili. Bu şekilde adaletsiz uygulamalardan korunarak açık pazarın faydalarını görebiliriz." ifadelerini kullandı.
İngiltere'nin 23 Haziran'da AB'den ayrılma kararı almasının ardından İngiliz hükümeti özellikle gelişmekte olan piyasalarla ekonomik ve ticari ilişkilerin serbest ticaret anlaşmaları yoluyla artırılmasını hedefliyor.
Bu kapsamda İngiltere Başbakanı Theresa May, Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ile birlikte geçtiğimiz hafta Hindistan'a resmi bir ziyarette bulundu.
Theresa May aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'le de ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için bugün Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Ma Kai'yi makamında ağırladı.