Merkez Bankası’nın faizi yarım puan indirmesine farklı kesimlerden tepki geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, “Yüksek faiz politikası, devletin yüksek maliyetlerle borçlanmasına neden olurken özel sektör yatırımcılarının kredi kullanıp yatırım yapmalarını sınırlamaktadır” dedi.
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, TCMB’nin faiz indirimine ilişkin, beklentilerinin daha yüksek oranlarda indirimin gelmesi olduğunu, açıklanan faiz indiriminin hem geç alınmış bir karar hem de yetersiz olduğunu bildirdi. 2015 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5 olmasına rağmen TCMB’nin faiz indirim oranının beklentileri karşılamadığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti: “2014’e çok sert bir şekilde iki kat faiz arttırımı ile başlamıştık. Beklentimiz daha yüksek oranlarda indirimin gelmesiidi. Bu indirim hem geç alınmış bir karar hem de yetersizdir. Merkez Bankası kademeli bir indirimi öngörmektedir. Fakat bu durum özellikle reel sektörün yükü daha uzun süre üzerinde taşıması anlamına gelmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte cari açıkta görülen gerileme, ilerleyen aylarda enflasyonu da aşağı çekecektir."
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indiriminin beklentileri karşılamadığını söyledi. Bekmez, TCMB Para Politikası Kurulu’nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25’ten yüzde 7,75’e indirmesine ilişkin yaptığı açıklamada, alınan karar sonrası piyasalarda yaşanan durumun tamamen tepkisel ve kısa süreli olacağını belirtti.