Geçen ay 9 günlük bayram tatili nedeniyle sevkiyatların azalması, ihracatı %18,7 geriletti. 8,77 milyar dolara inen temmuz ihracatında iş dünyasının özverisi dikkat çekti. Kalkışmaya karşı harekete geçen iş adamları, 15 Temmuz’u takip eden ilk haftada bir önceki haftaya göre ihracatı %16 arttırdı.
Dokuz günlük bayram tatili sonrasında sınır kapılarında büyük oranda azalan sevkiyatlardan olumsuz etkilenen temmuz ayı ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu. Uzun bayram tatili nedeniyle düşen ihracatın, darbe girişiminden de olumsuz etkilenmemesi için özverili bir ticaret politikasıyla harekete geçen Türk iş adamları önemli bir başarıya imza attı. Kalkışmanın yaşandığı 15 Temmuz tarihini takip eden ilk haftada ekonomide işlerin yolunda gittiği mesajını vermek üzere harekete geçen iş adamları, bir önceki haftaya göre ihracatı yüzde 16 yükseltmeyi başardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlediği toplantıda açıkladığı temmuz ayı ihracat verilerine göre sektörel bazda en çok ihracat 1 milyar 727 milyon dolarla otomotiv endüstrisinde oldu.
Verilere göre, temmuzda kilogram bazında ihracat yüzde 8,2 azalmasına rağmen, yılın ilk 7 aylık döneminde yüzde 4,5 arttı. Dış ticarette kritik referanslardan olan ve artırılması için çeşitli yüksek teknolojili proje çalışmaları yürütülen kilogram bazında ihracattaki bu artışın yılın ilk 7 ayında sürmesi bu anlamda dikkat çekti.
Öte yandan temmuz ihracatında lider olan otomotiv endüstrisini, 1 milyar 252 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi. Pazarlar incelendiğinde temmuz ayında 62 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 168 ülke ve bölgeye ihracat azaldı. Almanya'nın lider olduğu en fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında en yüksek artış ise yüzde 8,9 ile Hollanda'ya yapıldı.
Performans değerlendirmesi yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracattaki düşüşün 9 günlük bayram tatiliyle ilgili olduğunu söyledi. Yabancı misyon şeflerinden kredi derecelendirme kuruluşlarına kadar birçok kuruma Türkiye'deki demokrasi mücadelesini anlattıklarını da vurgulayan Büyükekşi, “Her şeye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dolayısıyla darbe girişiminin ihracata da etkisi sınırlı oldu” dedi.
TİM'İn Burdur'daki toplantısında konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, FETÖ diye tabir edilen maskeli terör örgütü ile mücadelede iş alemi olarak memleketin birlik ve beraberliğini vurgulamak için TİM ile birlikte Burdur'da olduklarını ifade etti. Nail Olpak, bu süreçte iş alemine 3 görev düştüğünü belirtti. İlk görevin meydanlarda demokrasi nöbeti tutmak, ikinci görevin üretmeye devam etmek olduğunu anlatan Olpak, en önemlisi olan üçüncü görevin ise dünyadaki olumsuz imajı kaldırmak için gayret göstermek olduğunu dile getirdi.