|

İhracatçı firmalara kesintisiz finansman

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile 11 banka, “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi”ni devreye aldı. 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli finansman imkanı sunan kredinin vadesi 12 ay ile başlayacak, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacağını bankaya yönlendirmesi durumunda 36 aya kadar çıkabilecek. Böylelikle tek seferlik kredi yerine sürekli dönen bir finansman akışı sağlanacak.

Mesude Demirhan
04:00 - 29/08/2023 Tuesday
Güncelleme: 00:36 - 29/08/2023 Tuesday
Yeni Şafak
Türkiye İhracatçılar Meclisi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi.

İhracatçılara nefes aldıracak yeni finansman paketi devreye alındı. Kamu ve özel toplam 11 bankanın katılımıyla Vade(SİZ) İhracat Kredisi Paketi dün İstanbul’da imzalanan protokolle duyuruldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank arasında, Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerinden olan ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi kapsamında, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.

Alpaslan Çakar, Mustafa Gültepe, Serdar Abdi Üstünsalih.

VADESİ 36 AYA KADAR ÇIKABİLECEK

TİM üyesi ihracatçı firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda, kredi vadeleri de belirli sürelere kadar uzayabilecek. Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Rotatif kredi seçeneğiyle, 12 aylık bir süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek.

HEDEF KESİNTİSİZ KAYNAK TAHSİSİ

Bu şekilde, tek seferlik kredi yerine sürekli bir finansman akışı sağlanarak ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği verilmesi hedefleniyor. Taksitli kredi seçeneğinde ise vade süresi azami 24 ay olarak uygulanacak. Tüm kredi türlerinde, yasal gereklilikler nedeniyle ihracat taahhütlerinin kapanma süresi ise 24 ay olacak.

PAKETİN BÜYÜKLÜĞÜ 1 MİLYAR DOLARA ULAŞIR

İmza töreninde konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, bu protokolle ülkenin geleceğine yatırım yapma bilinciyle hareket ettiklerini belirtti. Çakar, “Ekonominin ve ticaretin dinamikleri çok hızlı değişiyor, bu değişime ayak uydurmakla birlikte değişime yön veren ülke olmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, katma değerli ihracatı artırmak amacıyla buradaki üye Bankalarımız ile birlikte yeni bir finansman desteğini TİM aracılığı ile ihracatçılarımıza sağlayacağız. 11 Bankanın katılımı ile 1 milyar dolar tutarına ulaşacak bu kredi paketiyle ülkemiz ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri olan ihracatçılarımızın, finansmana erişimlerini kolaylaştıracağız. Bankalarımızla birlikte ihracatçılarımıza, doğru zamanda doğru finansman modelleri sunarak rekabet güçlerinin artırılmasını planlıyoruz. Gücümüzü, paydaşlarımız ile iş birliği içerisinde üretim, yatırım, istihdam ve ihracatı destekleyerek, büyümenin ve refah artışının sürdürülmesinde kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Mehmet Şimşek

KALICI REFAH ARTIŞI İÇİN ADIM

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Bugün Ziraat Bankası liderliğinde ihracatçılarımıza ilave 1 milyar dolarlık ihracat kredi paketini devreye sokan bankalarımızı tebrik ediyorum. Kalıcı refah artışı için ihracatı önceliklendirmeye devam edeceğiz. 2024 yılında dezenflasyon ve ekonomide yapısal dönüşüm hız kazanacak. İç talebin yavaşlayacağı

bir döneme gireceğiz. Firmalarımızın üzerine düşen ise ihracatı önceliklendirmek.”

HEDEF EKONOMİYİ BÜYÜTMEK

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracat rakamları büyüdükçe finansman ihtiyacı da aynı oranda artıyor. Büyük hedeflere ulaşmanın kilidi ise finansman. Bankalarımız her zaman ihracatın en büyük destekçisi konumunda oldular. Küresel ölçekte yaşanan yüksek enflasyon ve finansal dar boğaz sürecinde, yine bankalarımızla beraber yol alacağız. Bankalar ve ihracatçılar olarak ortak ülkümüz, ortak bir derdimiz var: Türkiye’nin refahını artırmak ve ekonomisini büyütmek.”



#Mehmet Şimşek
#İhracat
#Türkiye İhracatçılar Meclisi
#Kredi
1 year ago