ÖTV’siz 900 litre mazot desteğinin tüm geçişlerde uygulanmaya başlanmasıyla birlikte ihracata 100 milyon avro ilave navlun desteği sağlanmış olacak. Düzenleme, sefer başına 200-250 avro avantaj sunacak. Bu rakam, Orta Avrupa taşımalarında yüzde 10’luk bir katkı anlamına geliyor.
Türk ihraç ürünü taşıyan TIR'lara verilen ÖTV'siz motorin miktarının 550 litreden 900 litreye çıkarılmasıyla birlikte bu düzenleme Habur, Sarp gibi tüm gümrük kapılarında uygulanacak. Değişiklik ile hazineden tek kuruş çıkmadan hatta devlete de vergi kazandırılarak ihracata yaklaşık 100 milyon avro ilave navlun desteği sağlanmış olacak. Gümrüklerden geçişi hızlandırmak için verilen söz konusu destekler sefer başına 200-250 avro avantaj sunacak. ÖTV'siz mazot desteğinin 900 litreye çıkarılmasıyla bugüne kadar Macaristan'da biten yakıt, Türk TIR'larını Almanya'ya kadar götürecek. Bu rakam, orta Avrupa taşımalarında yüzde 10'luk bir katkı anlamına geliyor.
Motorini Rusya, Hindistan gibi ülkelerden ithal eden Türkiye, Antrepo'da geçici depoladığı ürünü üzerine karını ekleyerek satıyor. Gümrükte işlemlerini bitirmiş olan araçlara sadece çıkış noktalarında 550 litre vergisiz yakıt verilmesiyle her yıl taşımacılarımızın yurt dışına ödediği 200 milyon avro ülkemizde kalıyor. İhraç ürünü taşıyan yabancı araçlar da yurtdışına çıkmadan buradan yakıt alarak yaklaşık 65 milyon avro döviz bırakıyor. Böylece, kapılarda 160 milyon avro daha fazla satış yapılacak. Uygulamanın yaygınlaşması üzerine toplam satış 500 milyon avroyu geçecek.
Yurtdışında kullanılmak üzere yapılan bu satışın ihracat sayılması gerektiğine dikkati çeken Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “İthal edilen motorin dış ödemeler dengesi açısından ithalat olarak görünüyor olmasına rağmen ürünün ülkemizde kullanılmayıp üzerine kar eklenerek yurtdışına satılmasının ihracata yansımaması eksikliktir” dedi.
Şener, şöyle devam etti: “Bu uyarımızın dikkate alınmasını ve her yıl ihracat rakamına 500 milyon avro eklenmesini bekliyoruz. Bu düzeltme ile gerçek ihracat rakamı açıklanmış olacak.” Gümrük noktalarında satış yapan kurumların her yıl yaklaşık 15 milyon TL vergi ödediğine değinen Şener, “Bu kurumlar vergisi litre rakamındaki artışla birlikte iki katına çıkacak. Şu anda yaklaşık 200 kişinin çalıştığı bu istasyonlarda çalışan sayısı da iki katına çıkacak ilave gelir vergisi katkıları da artacaktır” diye konuştu.