Maliye Bakanlığı, 43 devlet üniversitesinin 3.8 milyar liralık sağlık borcunu 27 Haziran’da ödeyecek. Üniversitelerin mali yükünü hafifletmeye çalışan hükümetin çalışmasıyla, öğretim görevlilerinin ücreti döner sermayeden değil de merkezi bütçeden ödenecek.
Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni düzenleme ile üniversite öğretim görevlilerinin maaşı bundan sonra döner sermayeden değil merkezi bütçeden ödenecek.
Maliye Bakanlığı 43 devlet üniversitesinin 2015 sonrası 31 Aralık 2017 tarihine kadar birikmiş 3,8 milyar liralık sağlık borcunu ilaç ve medikal firmaları ile yaptığı ıskontolu anlaşma ile 2.5 milyar lira olarak ödeyecek. 27 Haziran tarihinde tamamlanacak ödeme ile birlikte üniversitelerin bu tarihten önceki borçları silinecek. h Böylece üniversitelerin üzerindeki yükleri de hafifletmeye yönelik çalışmalar tamamlanmasıyla, hocaların ücretlerinin döner sermayeden ödenmesi durdurulacak ve merkezi bütçeden karşılanacak.
ÜNİVERSİTELERİN BORÇLARI 27 HAZİRAN’DA ÖDENİYOR
İlaç sektörünün üniversitelerden olan birikmiş alacakları için 7 Mayıs 2018 tarihine kadar başvurular yapılmıştı. Konu Yeni Şafak Gazetesi’nin 4 Mayıs 2018 tarihinde gündeme getirdiği “3.5 milyarlık sağlık borcuna yapılandırma” haberi ile de gündeme gelmişti.
Konuyu değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, bakanlık olarak üniversite hastanelerinin 2017 sonu itibariyle var olan borçlarını üstlendiklerini söyledi. 43 devlet üniversitesinin bu kapsamda borcu bulunduğunu anlatan Ağbal, “Aslında 3,8 milyar lira borç birikmiş. Biz düzenlemeyi yaptıktan sonra ilaç firmaları ve medikal şirketlerinden 2.9 milyar liralık bir borçla ilgili müracaat geldi. Bu alacağı ıskonto ederek 2.5 milyar lira olarak 27 Haziran 2018 tarihinde ödeyeceğiz. Böylece uygulama sonucunda kamu 400 milyon lira bir erken ödeme ıskontosu alacak” dedi.
HACETTEPE İLK SIRADA
En çok borcu olan üniversiteler sıralamasında Hacettepe, Ege, Çapa Tıp Fakültesi, Ankara, İstanbul Cerrahpaşa ve Akdeniz Üniversitesi’nin geldiğini belirten Ağbal üniversitelerin borçluluğunu şöyle anlattı: “Hacettepe’nin borç tutarı 336 milyon lira. Yapılandırma için müracaat edilen miktar 312 milyon lira oldu. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nin 306 milyon liralık borcuna karşılık, 250 milyon liralık müracaat edildi. 37 milyonluk ıskonto ile 212 milyon liralık ödeme yapılacak.”
2 MİLYAR LİRA TIBBİ MALZEME
Üniversitelerin borçlarındaki dağılıma da dikkat çeken Ağbal, vadesi geçmiş ödeme kapsamında yapılan müracaatlarda 2.9 milyar liralık alacağın 2 milyar liralık kısmının tıbbi malzeme nedeniyle medikal firmalarına, 900 milyon lira da ilaç firmalarına yapılacağını kaydetti.
Üniversitelerin mali durumlarının sürdürülebilir olması noktasında da önümüzdeki günlerde yeni ilave adımlar atacaklarını da dile getiren Bakan Ağbal, “Özellikle üniversite hastanelerinin mali yönetim sistemlerinin reforma tabi tutulması, ödeme sistemlerinin geliştirilmesi, harcama sistemlerinin bütünleşik bir anlayışla merkezi düzeyde yapılması dahil olmak üzere farklı alternatifleri devreye koyacağız” dedi.
ÜNİVERSİTELERİN YÜKÜ HAFİFLİYOR
Üniversitelerin üzerinde olan bazı mali yüklerin kaldırılması konusunda çalıştıklarını anlatan Naci Ağbal, “Mesela temel tıp bilimlerinde çalışan hocaların ücretlerini döner sermayeden ödemek durumunda kalıyorlar. Onları biz merkezi yönetim bütçesinden ödeyeceğiz, Ar-Ge’ye daha fazla destek vereceğiz ve bu sorunun bir daha ortaya çıkmamasını sağlayacak yapısal çözümleri de getireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.