Tarım arazilerinin bir takım aracılar tarafından hobi bahçeleri şeklinde bölünüp satılmasının önüne geçilmesi için ekim ayında Meclis'ten geçen Torba Yasa'da yer alan düzenleme sonrası valilikler de harekete geçti. Düzenleme kapsamında hobi bahçesi adı altında parçalanan tarım arazileri tek tek tespit edilmeye başlanırken, mülk sahiplerine ise iki aylık süre tanındı. Söz konusu zaman zarfında arazilerin eski şekline dönüştürülmemesi halinde ise devreye kamu kurumları girecek. Öte yandan ciddi ceza ve yaptırımları barındıran kanunun çıkmasıyla birlikte hobi bahçelerine yönelik ilan sayısında da büyük artış yaşandı. Yüzlerce arazi için alelacele satılık ilanı çıkılırken, yetkililer ise 'Satıp kaçmaya çalışanlar var' diyerek suç duyurusunda bulunuyor.
Tarım arazilerinde yapılaşmanın ve niteliğinin bozulmasının önünü açtığı gerekçesiyle tartışmaya yol açan 'hobi bahçeleri'ne ilişkin yasa değişikliği geçtiğimiz ay Meclis'ten geçti.
Düzenleme ile tarım arazileri hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünemeyecek, bölünenler ve üzerlerinde yapılaşma olanlara yönelik ise yaptırımlar uygulanacak.
3 YIL HAPİS HER M2 İÇİN 10 LİRA CEZA!
Düzenlemenin yasalaşmasının ardından valilikler ve belediyeler de harekete geçti. Hobi bahçeleri adı altında bölünen tarım arazilerine yönelik tespitler yapılırken, düzenlemenin çıkmasıyla bu şekilde planlanmış binlerce arazi de alelacele satışa çıkarıldı.
İKİ AY DÜZELTME SÜRESİ
''Kanun çıktı, artık herkes kanunun emrettiği şekilde görevini yerine getirmek durumunda. Öncelikle hobi bahçeleri adı altında tarım arazilerinin tarım dışına çıkaranların tespitleri yapılacak. Bu usulsüzlüğü yapmış olanlara m2 başına 10 lira olmak kaydıyla toplam bin TL'den aşağı olmamak üzere bir cezai müeyyide uygulanacak ve kendisine alanında düzeltme yapması için iki aylık bir süre verilecek.'' diye konuştu.
GÖREV AKSARSA DEVREYE TARIM BAKANLIĞI GİRECEK
VALİLİKLER TESPİTLERE BAŞLADI
- Kılıç, kendisine de ''Hakikaten yıkılacak mı?'' diye çok sayıda soru yöneltildiğini de kaydederken, ''Bizim derdimiz milletin malını evini yıkmak değil. Bizim derdimiz tarım arazilerini korumak. Kanun bunu emrediyor. İnanmıyorsun açıp ban soruyorsun kanun çıktı artık.'' dedi.
Hobi bahçeleri adı altında insanlarını bu yönde sevk eden ve bu işin rantını yiyip ortadan kaybolanlar olduğunu bunları ise genellikle emlak danışmanları bazen muhtarlar bazen de kendini köyün akıllısı zannedenler olduğunu ifade eden Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü;