Bu yıl 17’ncisi düzenlenen MÜSİAD EXPO fuarı, 140 ülkeden 8 binin üzerinde yabancı katılımcıya kapılarını açtı. Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın dört bir yanından gelen yabancı yatırımcılara işbirliği çağrısında bulundu. Varank, kazan-kazan mesajı vererek, “Ülkemizde üretin ve hep birlikte kazanalım” dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO, başladı. Etkinliğe bu yıl 140 farklı ülkeden, 8 binin üzerinde yabancı katılımcı geldi. Önceki yıllara göre katılımcı sayısı altı kat artan fuara ilgili büyük. 24 Kasım’a kadar sürecek olan organizasyon ile ticari ortaklıklar ve yatırım iş birliklerinin kurulması hedefleniyor.
Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayinin daha da güçlenmesine verdikleri önemin altını çizdi. Varank bu kapsamda, sanayi sektöründe rekabeti artırmak, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştirmek, yerlileşme ve markalaşmayı sağlamak, ithalata bağımlılığı azaltmak, stratejik ürünlere teşvik vermek gibi amaçlarla hayata geçirdikleri faaliyetlerden bahsetti. Türkiye’de yatırım yapan ve üreten her firmanın Türk firmalarından farksız olduğunu vurgulayan Varank, salondaki yabancı misafirlere hitaben şu çağrıda bulundu: “İş ortaklarınızı bulun, oldukça cazip teşvik sistemimizden faydalanın, ülkemizde üretin ve hep birlikte kazanalım.”
Bakan Varank, dünya ekonomisinde korumacılığın hız kazandığı bir dönemde, bu politikanın çok kıymetli bir cazibe unsuru olduğunu belirterek, yatırımcı dostu bir ortam sağlamanın hükümetin en temel öncelikleri arasında olduğunu söyledi. Varank, bürokrasinin azaldığını, yatırımcıların hayatlarını kolaylaştırdıklarını bildirdi. Uyguladıkları istikrarlı politikalar sayesinde 16 yılda 201 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yaptıkları bilgisini veren Varank, “Yüksek katma değerli ve nitelikli istihdam oluşturan uzun vadeli yatırımları ülkemize çekmeye yönelik politikalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek” dedi.
Türkiye’yi yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmek adına hayata geçirilen teşvik sistemi ve Proje Bazlı Destek programından bahseden Varank, dışa bağımlılığı azaltan, teknolojik dönüşüme katkı sunan ve katma değeri yüksek yatırımları proje bazlı olarak desteklediklerini söyledi. Organize sanayi bölgelerindeki yatırımları, üretimi ve istihdamı artırmak için önemli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Varank, büyük ölçekli projeler için endüstri bölgeleri kurmaya başladıklarını anlattı. Varank, “Önümüzdeki dönemde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği endüstri bölgeleri kurulmasına yönelik faaliyetlerimiz devam edecek. Siz değerli iş insanlarımızın ülkemizdeki tüm bu mekanizmalardan en iyi şekilde faydalanmasını arzu ediyoruz. Bakanlığımın kapıları katma değer üreten ve istihdam sağlayan herkese sonuna kadar açık” mesajını verdi.
Türkiye ile sağlam ilişkileri olduğundan bahseden Uganda Kamu Hizmetleri Bakanı Wilson Muruli Mukasa, “Bunlar devam edecek. Biz 2016’da Türkiye Devlet Başkanı’nın ziyaretinden onur duymuştuk” dedi. Türk halkının her iş kolunda yapacağı yatırımlara hazır olduklarını vurgulayan Mukasa, “Uganda 40 milyon eğitimli nüfusa sahip güvenli bir Afrika ülkesi. Tarımdan, madenciliğe, üretimden endüstriye, turizmden alt yapıya ve sağlığa pek çok alanda yatırımlara açık olarak Türk yatırımcıları, sanayicileri ve eğitimcileri Uganda’ya davet ediyoruz” diye konuştu.
Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Al-Senoussi, Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğini belirtti. Al-Senoussi, “Milyonlarla ifade edilebilecek hayvancılık servetimiz var. Bunlar ihraç edilmeyi bekliyor. Bizler Türkiye’yi destekliyoruz. Aynı zamanda milyonlarca Suriyeliye kapısını açmasından dolayı takdir ediyoruz” dedi.