
Türkiye ile Endonezya, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşabilmek için başta savunma sanayisi olmak üzere, enerji, müteahhitlik, sağlık ve tarım sektörlerinde işbirliğini güçlendirecek. Özellikle savunma sanayisinde son dönemde gelişen iyi ilişkilerin, yakın dönemde yeni adımlarla pekiştirilmesi planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında Endonezya'ya, bu ülke Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto'nun da dün Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretler yeni işbirliği kapılarını açtı. Özellikle savunma sanayisinde son dönemde gelişen iyi ilişkilerin, yakın dönemde yeni adımlarla pekiştirilmesi planlanıyor.
Subianto'nun ziyareti kapsamında yeniden bir araya gelen iki ülke iş insanları da ilişkileri daha da derinleştirmek için cumhurbaşkanlarının çizdiği rotada ilerleme kararlılıklarını teyit etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı Nuri Doğan Karadeniz, Endonezya ile ticari ilişkilerin 3 milyar dolar seviyesine doğru ilerlediğini, sanayi ve ticaret hacmine bakıldığında bu rakamın 10 milyar dolara ulaşma potansiyeli bulunduğunu söyledi.
Bu seviyeyi hedef olarak belirlediklerini vurgulayan Karadeniz, iki ülke bakanlarının da hedefe ulaşılması için destek verdiğini ifade etti.
Karadeniz, Asya-Pasifik bölgesinin en önemli ülkelerinden Endonezya'nın Türkiye'de çok fazla tanınan bir ülke olmadığına işaret ederek, "Endonezya, ASEAN ülkelerinin hemen hemen lokomotifi diyebiliriz. Çin, Malezya, Singapur, Filipinler gibi ülkelere yakınlığı da göz önüne alındığında bizim için bir uçak gemisi niteliğini taşıyor." dedi.

Savunma sanayisi "baş tacı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında Endonezya'ya gerçekleştirdiği ziyareti anımsatan Karadeniz, orada Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileriyle görüşmelerinden güzel sonuçlar elde etmeye başladıklarını anlattı.
Karadeniz, bu noktada baş tacı sektörlerinin "savunma sanayisi" olduğunu ve bunun Endonezya ile öncelikle ele alınacak konular arasında geldiğini bildirdi.
"Endonezya'nın da yeni seçilen cumhurbaşkanı bir önceki savunma bakanı olduğu için Türkiye ile savunma işbirliği anlaşmaları 5 yıldır filizlenmeye başlamıştı, şu an tam gaz devam ediyor. Bunun yanı sıra Türkiye'nin tarımdaki inanılmaz bilgi ve ekipman potansiyeli ve otelcilik de potansiyel işbirliği konuları arasında. Ayrıca, müteahhitlerimiz başkent Cakarta'nın taşınmasında görev alıyor. Bunun yanı sıra Endonezya çok ciddi bir enerji üreticisi ve ithalatçısı konumunda. Dolayısıyla, özellikle yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiler konusunda bu kadar dinamik bir ülkede Türk iş insanlarına çok ihtiyaç var. Genel olarak bu yılın kalanında, 2026 ve 2027 yıllarında şu anda bizim beklentilerimizi bile aşacak çok ciddi gelişmeler olmasını bekliyoruz."

"Ticaret devasa hacimlere ulaşacak"
Karadeniz, Endonezya'nın hem iki ülkenin kültürel ve sektörler yönlerden benzerliği hem de bu ülkenin ihtiyaçlarını karşılamada güvenilir bir partner olması dolayısıyla Türk savunma sanayisinin başarılarından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

"İki ülke beraber çok iyi çalışabilir"
Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Anindya Novian Bakrie de iki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını ve bunun artırılması gerektiğini söyledi.
Bakrie, Endonezya'nın palm yağının yanı sıra çelik ve pek çok ürün ihraç ettiğine ve burada ihracatı artırmak istediğine dikkati çekerek, bu kapsamda Türk şirketlerini de Endonezya'da söz konusu sektörlerde yatırım yapmaya davet etti.
Sağlık sektörünün de ülkeleri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakrie, "Türkiye'de alabileceğimiz pek çok cihaz var. Bu da ticareti artırır." ifadesini kullandı.
Bakrie, sadece bugün bile Türkiye'nin en büyük şehirlerinden birinde bir jeotermal işbirlikleri olduğunu belirterek, özellikle yenilenebilir enerjide işbirliğinin hem Endonezya hem de Türkiye için doğru bir yol olabileceğini sözlerine ekledi.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.