Maliye Bakanlığı, hayırseverlerin yaptırdığı okul, yetiştirme yurdu, huzur evi, ibadethanelerin sayısını artırmak amacıyla bu hizmetlere KDV istisnası teşviki getirmeye hazırlanıyor. Örneğin, hayırseverler 5 milyon liralık bir okul inşaatında yüzde 18 üzerinden 900 bin liraya kadar bir KDV istisnasından yararlanacak.
Maliye Bakanlığı hayırseverler tarafından yapılan okul, sağlık tesisi, yetiştirme yurdu, huzur evi, ibadethanelerin sayısını artırmak amacıyla bu hizmetlere KDV istisnası teşviki getirecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, hayırseverlerin bundan sonra bu hayırlarını yaparken artık okulun çimentosu, demiri, fayansı dahil bütün malzemeler için hiçbir şekilde KDV ödemeyeceklerini söyledi. Hayırseverler, il özel idarelerine, belediyelere, köylere bu şekilde ayni bağışta bulunabilecekler. Maliye, uygulama usul ve esaslarıyla ilgili bir tebliğ hazırlığı başlattı.
YÜZDE 18 İNDİRİM
5 milyon liralık bir okul inşaatında yüzde 18 üzerinden 900 bin liraya kadar bir KDV istisnasından yararlandıracaklarını anlatan Ağbal, “Karşılaştığımız hayırseverler bunu bizden talep ediyordu. ‘Ben hem size okul yapıyorum, bir de benden KDV istiyorsunuz’ şeklinde haklı sitemleri oluyordu. İnşallah düzelme ile hayırseverlerimizin daha fazla okul, daha fazla sağlık ocağı, daha fazla ibadethane yapmalarını ciddi anlamda teşvik etmiş olacağız” dedi.
BAĞIŞ PROTOKOLÜ
Bu kapsamda mükellef olmayan hayırseverlerin de mükellefiyeti bulunan şirketlerin de bu amaçla yaptıkları ayni bağışlarda kullandıkları malzemelerin KDV’den istisna tutulacağını anlatan Ağbal, “Yine il özel idarelerine, belediyelere, köylere de bu bağışlarını yapabilecekler” dedi. Hayırseverler yapacakları ayni bağış konusunda ilgili bakanlıkla ‘Bağış Protokolü’ düzenleyecek.
UYGULAMANIN ESASI BELİRLENDİ
Uygulamanın nasıl olacağını da anlatan Ağbal, bir tebliğ hazırlığı içinde olduklarını, yakın zamanda yayınlayacaklarını söyledi. Bu kapsamda hayırsever vatandaşın yapacağı okul, cami, sağlık merkeziyle ilgili bakanlıkla ‘Bağış Protokolü’ düzenleyeceklerini anlatan Ağbal şöyle devam etti: “Mesela okul yapmak istiyorsa, MEB ile bağış protokolü, cami yapmak istiyorsa Diyanet İşleri Başkanlığıyla bir protokol düzenleyecek. Bu protokolde yapılacak inşaatın özellikleri, teknik özellikleri, derslik sayısı, kapalı, açık alan sayıları belirlenecek.
Bu protokole dayanarak da bir uygulama projesi hazırlanacak. Uygulama projesi ilgili makamlardan onaylattırılacak. İnşaat başlanmadan önce de bir inşaat ruhsatı alınacak.
SOSYAL POLİTİKA İÇİN ÖNEMLİ ADIM
İnşaat ruhsatı aldıktan sonra hayırseverimiz vergi dairesine müracaat edecek ve bu müracaatında yapmış olduğu protokolü, uygulama projesini, inşaat ruhsatını, vergi dairesini ibraz ederek, hatta internet vergi dairesinden de bunun müracaatını yapabilecek ve bu istisnadan yararlanmak istediğini bize beyan edecek. Biz bu vatandaşımıza bir istisna belgesi vereceğiz. Yani vatandaşımız vergi dairesinden aldığı bu istisna belgesiyle yapacak? Artık inşaatına başlayacak.” Söz konusu düzenleme hem hayırseverler hem kamunun sosyal yatırımlarına katkı için önemli bir adım olarak değerlendirildi.
BAKANLIK İNCELEYECEK
İstisna belgesiyle o inşaatta kullanılacak demir, çimento, fayans, tahta, ahşap, kapı gibi malzemelerin listeleneceğini anlatan Ağbal, hayırseverin de inşaata başladıktan sonra almak istediği malı satan şirkete bu istisna belgesini ibraz edeceğini söyledi.
DENETİMLİ SİSTEM
Malı satan şirketin KDV tahsil etmeksizin malı teslim edeceğini ifade eden Ağbal, “Faturanın üzerine istisna belgesinin tarife numarasını yazacak ve böylelikle hayırsever vatandaşımız, bağışçımız KDV ödemeden bu malı alacak. Bu belge ibraz edildiğinde satıcılar istisna kapsamından malı vergisiz teslim etmek zorunda. Daha sonra bütün bu alışlarını bir sistem üzerinde depolayacak, takip edecek, maliye vergi dairesine bunları ibraz edecek. En sonunda proje bittiğinde bir proje kapama fişi olacak.
Yani Milli Eğitim Bakanlığı: tamam bu yatırımcı bütün bu yatırımı tamamladı, alışları da bunlardır, diyecek ve biz bu işi burada bitirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
- SEFERBER OLDULAR
- Hayırseverlerin gerek okul eğitim yuvaları, gerek cami, ibadethane, gerek sağlık tesisleri yapımı konusunda bugüne kadar olağanüstü destek verdiği ortaya çıktı. Bu kapsamda 2004-2017 yılları arasında yapılan 230 bin dersliğin 49 bin 146’sı hayırseverlerce gerçekleştirildi. Benzer şekilde 2002-2018 arasında ise 10 bin 624 cami ve ibadethanenin de yapımını üstlenen hayırseverler, 33 tane hastane, aile sağlık merkezini tamamladılar. 8 tane sağlık tesisinin de yapımı sürüyor.