Koronavirüs salgının Türkiye'ye sıçramasının ardından alınan önlem ve tedbir ile Türkiye adeta eve kapandı. Çok sayıda şirket evden çalışma modeline geçerken, evden çalışmaya uygun olmayan iş yerlerinde ise dönüşümlü çalışma modeline geçilerek iş yerlerinde bulunma süreleri azaltıldı.
Atılan adımların etkisi çok hızlı bir şekilde toplu taşımada da hissedildi. İstanbul'da toplu taşıma araçlarını kullanım oranı koronavirüs nedeniyle yüzde 64 seviyesine kadar düştü. Öyle ki iki hafta öncesine kadar 7.4 milyon civarında olan kullanım oranı 20 Mart itibariyle 2.2 milyon kişiye kadar gerilemiş oldu.
Toplu taşımada ortaya çıkan düşüşten en fazla etkilenenlerden biri de hiç şüphesiz gün içerisinde milyonlarca kişiyi taşıyan hatlı minibüsler oldu.
Koronavirüs salgını sonrası minibüslerde alınan tedbirlere değinen İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge, ilçe belediyelerince günlük olarak yapılan ilaçlamanın yanı sıra büyükşehir belediyesi tarafından da İstanbul genelindeki bütün minibüslerin 1 ay geçerliliği olan ilaçlarla dezenfekte edilmeye başladığını ve ilaçlama yapılan araçlara bu işlemin yapıldığına dair gerekli olan sertifikaların da asılmaya başladığını vurguladı.
Öte yandan İstanbul genelinde 6 bin 400 civarında hatlı minibüs bulunduğunu ve bu araçlar üzerinden 15 binden fazla kişinin çalıştığını da dile getiren Bilge, koronavirüs salgını sonrası yolcu sayısındaki düşüşle birlikte 3 bin 500'den fazla aracın seferden çekilerek parklarda yatmaya başladığını belirtti.