İkinci el araç satışında yeni dönem: Ticaret Bakanlığı 'artık zorunlu' diyerek duyurdu

Lokman Özdemir
08:4727/08/2024, Salı
G: 27/08/2024, Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ticaret Bakanlığı Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'in yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bu düzenlemeyle, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi'nin herkes için zorunlu hale getirildiği açıklandı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada
"Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. İkinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sisteminin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi"
denildi.

Buna göre kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcı mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi.


Form düzenlemeden ödeme yok


Yetkili satıcı, bu formu düzenlemeden alıcıdan herhangi bir ödeme talep edemeyecek, kaporası alınan taşıtı 45 gün içinde alıcıya teslim edecek ve taşıt teslimine 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının yüzde 10'undan fazla kapora alamayacak.




İkinci elde yeni kurallar


Ticaret Bakanlığı'nın motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmeliğinde, ikinci el araç satışı için işletmelerin ilan verirken uyması gereken kurallar şu şekilde belirtildi:


1- Yetki belgesi numarası ve yetki belgesindeki işletme adı veya ünvanı ile diğer bilgilere güncel olarak yer vermek.


2- Üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemek.


3- İkinci el motorlu kara taşıtının satılması, taşıt teslim belgesi süresinin veya ilan verme yetkisinin sona ermesi halinde ilan faaliyetine gecikmeksizin son vermek.


İnternet platformları denetlenecek


Başkalarına ait motorlu kara taşıtlarının pazarlama ve satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan platformlar aşağıdaki hususlara uymakla yükümlü olacak:


1- İşletmelerin üyeliğinin veya kaydının yapılmasından ve yenilenmesinden önce Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapmak ve yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin üyeliğine veya kaydına izin vermemek.


2- Gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvanı ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce doğrulamak.


3- Her takvim yılında en az bir defa bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek, güncellenmesini sağlamak ve bu bilgileri beş yıl süreyle saklamak.


4- İlan veren gerçek kişilerin ad soyad bilgilerinin tam ad ve soyadı veya tam ad ve soyadın/soyadlarının baş harflerini ve varsa tescil edilmiş işletme adını, tüzel kişilerin ise tescil edilmiş unvanını ve varsa işletme adını içerecek şekilde gösterilmesini sağlamak.


5- İlana konu taşıtın ilan veren kişiye veya ilan verenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce Bakanlığın elektronik sistemleri üzerinden doğrulamak.


6- İlanlara ilişkin talep ve şikayetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkanı sunmak. Bu talep ve şikayetlerin etkin şekilde yönetilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.


7- Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak.






#Ticaret Bakanlığı
#İkinci el araç
#Güvenli Ödeme Sistemi