Gözler Erdoğan-Putin zirvesinde

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:008/08/2016, Pazartesi
G: 7/08/2016, Pazar
Yeni Şafak

Ekonomik krizi aşmak isteyen Rus kamuoyu, Erdoğan-Putin zirvesini dönüm noktası olarak görüyor. Gıda ambargosu, turizm, enerji gibi konularda yüz yüze görüşecek olan iki liderin alacağı kararlar için gözler şimdiden 9 Ağustos'ta. 2016 kayıplarını telafi etmek isteyen Türk ihracatçısı da şimdiden kolları sıvadı.

Tüm dünyanın olduğu gibi ekonomi çevrelerinin de gözü şimdiden 9 Ağustos'ta gerçekleşecek Erdoğan ve Putin zirvesinde olacak. Siyasi konular dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gıda ambargosu, turizm, enerji ve ekonomik işbirliği gibi farklı başlıkları St. Petersburg'da yüz yüze görüşebilecek. Rus kamuoyu ise krizde olan ekonomileri için bu zirveyi dönüm noktası olarak görüyor. Siyaset Bilimci Evgeniy Minchenko, her iki ülkenin de ekonomik konularda önemli neticeler beklediğini söyledi. Minchenko, “Ekonomik konulara odaklanılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü iki ülke ilişkilerinde en iyi dönem, ekonomik işbirliğinin üst düzeyde olduğu zamanlarda yaşandı” dedi.



PROJELER YENİDEN


Rusya Bilimler Akademisi Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi Kıdemli Öğretim Üyesi Boris Dolgov, “Ekonomik ve ticari ilişkilerde dondurulan projelerin buzdolabından çıkartılacağını düşünüyorum. Bunlar boru hattı, nükleer santral, gıda ambargosunun kaldırılması, turizm gibi konular” dedi.



İHRACATÇININ YÜZÜ YENİDEN GÜLECEK


Rusya'da beklentiler yüksek iken, Türk tarafından da onlarca sektör temsilcisi bu görüşmeden çıkacak kararları bekliyor. Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Geçmişi unutuyoruz ve beraber birçok konuda iş birliği yapabileceğine inanıyorum. İki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için önemli bir toplantı" ifadesini kullandı.


“İhracatçının yüzünü güldürecek” diyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Rusya'ya ihracatımız yüzde 49 daralarak 65 milyon dolara kadar düştü. Sağduyunun galip gelmesini memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise pazara ilk defa giriş yapılan 1988 yılından bu yana üstlenilen bin 941 projenin bedelinin yaklaşık 65 milyar dolar olduğunu bildirdi. Yeni dönemde yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki projenin yeniden başlaması beklendiğini söyledi.



En fazla yatırımın olduğu ülke


Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ise, Türk firmalarının en çok mağazasının bulunduğu pazarın Rusya olduğunu dile getirdi. Kariyo şunları söyledi: “40'a yakın markamız 700 civarında mağazası ile Rusya'da faaliyet gösteriyor. Bu ülkeye sadece ürün satan firmalarımızın aksine markalarımızın milyon dolarlık yatırımları var. Rusya'dan gelen turist sayısındaki artışın Türkiye'deki mağazaların cirolarına olumlu etkisi olacak.”



Şimdiden kolları sıvadık


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat ise, “ Hazır giyimde neredeyse yüzde 50'lik daralma yaşadık. Kayıp büyümeden geleceğe yönelik inancımızı arttır” dedi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin şunları kaydetti: “Rusya, üç yıl öncesine kadar sektör için en büyük pazardı. Altın çağımızı yaşadığımız 2013 yılında 129 milyon dolara kadar ulaşan ihracatımız, bu ülkedeki ekonomik daralma nedeniyle 2015'te 70 milyon dolara geriledi. 2016'nın ilk altı ayında ihracatımız yüzde 57 gerileyerek 17 milyon dolarda kaldı."



#Recep Tayyip Erdoğan
#Vladimir Putin
#Rusya
#Doğalgaz
#Nükleer santral