Albayrak Grubu’nun medya sponsorluğunu üstlendiği 9. İstanbul Finans Zirvesinde konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Türkiye ekonomisinin temellerinin güçlü ve sağlam olduğunu söyledi. Türkiye'nin yatırımcılar açısından sermaye girişleri için fazlasıyla müsait bir pozisyonda olduğunu belirten Utku, "Ancak TL'de yaşadığımız değer kaybı; maalesef makroekonomik göstergelerimiz, hak etmediği ölçüdedir" dedi.
Küresel rekabetin artmasıyla birlikte son dönemde uygulanmaya başlanan gümrük vergileri sanayicinin de finansman ihtiyacını zorlaştırıyor. Albayrak Grubu’nun medya sponsorluğunu üstlendiği “Küresel ticaret savaşları ve sanayinin finansmanı" ana temasıyla düzenlenen 9. İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2018) dün başladı. Zirvenin açılışında konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, katılım bankası olarak reel sektörle her zaman iç içe olduklarını belirterek, katılım bankalarının sanayici ve KOBİ'lere yönelik desteklerine değindi. Türkiye'nin yatırımcılar açısından sermaye girişleri için fazlasıyla müsait bir pozisyonda olduğunu belirten Utku, "Özellikle şu aşamada borsa ve hisse senedi piyasamız hiç olmadığı kadar ucuz" dedi.
AKLISELİM DURUŞU KAYBETMEYELİM!
Utku, Türkiye ekonomisinin temellerinin güçlü ve sağlam olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Bizim coğrafyamızda ve böylesine kaotik bir dönemde potansiyel olarak bu kadar hızlı büyümeye ve gelecekte güçlü bir ekonomi olmaya aday ülke sayısı az. Ancak TL'de yaşadığımız değer kaybı; maalesef makroekonomik göstergelerimiz, hak etmediği ölçüdedir. Bu noktada ekonomik temellerle uyumsuz anlık ya da kısa dönemli hareketler geçici olup orta ve uzun vadeli görünümümüze uygun bir şekilde hareket etmemiz, aklıselim duruşu kaybetmememiz gerekmektedir. İhtiyacımız olan yapısal reformlar, her zamankinden daha çok çalışmak ve ülkemizin sağlam olan dinamiklerini gerek halkımıza gerekse yabancı yatırımcılara anlatmaktır. Ülkemizin risk göstergeleri üzerinde şu anda büyük oranda algı kaynaklı bir şişkinlik oluşmuş durumda."
FİNANSMAN İHTİYACI SADECE BANKALARA BIRAKILMAMALI
VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan da, zirvenin ana konularından birinin sanayinin finansmanı olduğunu ve sanayinin ana finansmanını bugüne kadar bankacılığın sağladığını söyledi. Özcan, Türkiye'de finans sektöründen bankacılığın aldığı payın yüzde 91 olduğunu belirterek, sermaye piyasalarının henüz gelişmediğini ve derinliğinin olmadığını ifade etti.
Özcan, "Bu nedenle sanayinin büyük miktardaki finansman ihtiyacının bankacılık sektörünü bir kenarda bırakarak karşılamak mümkün değildir. Sanayinin finansmanını daha etkin yapabilmek için kalkınma ve yatırım bankalarının sektörden aldığı payı ciddi oranda artırmalıyız. Bu konuda Türkiye Kalkınma Bankası'nın güçlendirilmesi yönündeki adımlar umut verici" diye konuştu.
Özcan, sanayinin finansmanını sadece bankacılığa bırakmanın doğru olmadığını, sermaye piyasalarından uzun dönemli finansman ihtiyacının da karşılanabileceğini söyledi.
- KİTLE FONLAMASINDA SONA GELİNDİ
- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ise, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de KOBİ’ler başta olmak üzere başlangıç aşamasındaki girişimlerin, geleneksel finansman yöntemleri ile fon temininde güçlükler yaşadığını anlattı. Bu durumun yenilikçi girişimlerin hayata geçirilmesine ve sürdürülebilirliklerine büyük ölçüde engel olduğunu ifade eden Taşkesenlioğlu, şöyle devam etti: “Tam da bu noktada, kurulumuzun girişimleri sayesinde başta KOBİ’lerimiz olmak üzere girişimcilerimizin sermaye piyasalarının sunduğu alternatif finansman olanaklarından faydalanmaları amacıyla kitle fonlamasına ilişkin düzenlemelerde son aşamaya gelinmiştir. Kitle fonlaması düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle KOBİ’lerin ve erken aşama sermayeye ihtiyaç duyan girişimcilerin de sermaye piyasalarından faydalanmaları daha kolay hale gelecektir.”