Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda yürütülen çalışmalar kapsamında 66 bin 36 personel görevden uzaklaştırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşlarda ise 15 Temmuz'dan bugüne kadar 5 bin 412 personel açığa alındı.
Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜRKSAT AŞ, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) da aralarında bulunduğu birçok kamu kurum ve kuruluşunda görevden uzaklaştırma işlemi gerçekleştirildi.
Sağlık Bakanlığında 115'i yönetici, bin 504'ü hekim 5 bin 581 personel görevinden uzaklaştırıldı.
Dışişleri Bakanlığındaki çalışmalar kapsamında büyükelçiler Gürcan Balık ve Tuncay Babalı'nın dahil olduğu merkezde bulunan 88 kişinin ilişiği kesildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarda bin 180, Kültür ve Turizm Bakanlığında 110, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla bağlı kurumlarda 673 kişi açığa alındı.
İçişleri Bakanlığında merkez ve taşra teşkilatlarında görevli 246 mülki idare amiri, 7 bin 899 emniyet, 614 jandarma ve aralarında sahil güvenlik komutanının da bulunduğu 18 sahil güvenlik personeli olmak üzere 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı.
Çankaya'daki Başbakanlık Ek Bina'da görevli 257 çalışan açığa alındı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığında 221 kişi görevinden uzaklaştırıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığında 184, Maliye Bakanlığında bin 500, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK) 86, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında 300, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunda (EPDK) 25, Borsa İstanbul'da (BIST) 51 ve Sermaye Piyasası Kurulunda (SPK) 36 kişi açığa alındı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarda 265 kişi görevden uzaklaştırıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığınca, merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında çeşitli kademelerde görevli bin 112 personel açığa alındı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığında FETÖ ile bağlantılı 97 personel daha açığa alınırken, bu rakam 167'ye çıktı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında görevden uzaklaştırılan personel sayısı 599'a ulaştı, TOKİ Başkanlığında görevli 22 personel açığa alındı.
MEB'de merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik çalışma kapsamında 21 bin 738 çalışan açığa alındı, özel okullarda ise 21 bin 29 personelin çalışma ruhsatı iptal edildi. Böylece MEB'de özel eğitim kurumları da dahil görevden uzaklaştırılan personel sayısı 42 bin 767 oldu.
Milli Savunma Bakanlığınca 262 askeri hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı.
Ankara Üniversitesinde görevli 4 öğretim elemanı ile Bülent Ecevit Üniversitesinde 20'si öğretim üyesi, 11'i idari personel olmak üzere 31 kişi açığa alındı.
TRT'de 300, RTÜK'te de çeşitli unvanlardaki 29 personel görevlerinden uzaklaştırıldı.
TBMM'de de aralarında TBMM Genel Sekreter Yardımcıları Muhammed Bozdağ, Kemal Kaya ve Mustafa Tamirci'nin olduğu çok sayıda üst düzey bürokrat görevden alındı.
Kalkınma Bakanlığında açığa alınan personel sayısı 82'ye ulaşırken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurumlarında 560, Ekonomi Bakanlığında 15, TÜİK'te 21 ve Sayıştayda 108 personel görevden uzaklaştırıldı.
TÜRKSAT AŞ'de 29 kişinin iş akitleri feshedildi.
Hazine Müsteşarlığında 2 genel müdür, bir genel müdür yardımcısı ve 5 daire başkanı dahil 62 kişi açığa alındı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bağlı ve ilişkili kurumlarda 529 kişi görevden uzaklaştırıldı.
Ekonomiyle ilgili bakanlıklarda görevden alınan kamu çalışanlarının sayısı 5 bin 412'ye ulaştı.