Global yolculuğa Şanlıurfa’dan çıktı

İbrahim Acar
04:0022/10/2018, Pazartesi
G: 22/10/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Gaziantepli Ziylan ve Büyükekşi aileleri, yıllardır büyük bir hedef için birlikte çalışıyor. Kuzen olan Büyükekşi kardeşler ve Ziylan kardeşler, global yolculuklarına başladıkları komşu kent Şanlıurfa’da günde 12 bin çift ayakkabı üreten fabrikada birlikte poz verdi. FLO Mağazacılık yöneticileri bir arada (Soldan Sağa): Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Büyükekşi ve CEO Burak Övünç.
Gaziantepli Ziylan ve Büyükekşi aileleri, yıllardır büyük bir hedef için birlikte çalışıyor. Kuzen olan Büyükekşi kardeşler ve Ziylan kardeşler, global yolculuklarına başladıkları komşu kent Şanlıurfa’da günde 12 bin çift ayakkabı üreten fabrikada birlikte poz verdi. FLO Mağazacılık yöneticileri bir arada (Soldan Sağa): Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Büyükekşi ve CEO Burak Övünç.

Global marka olma yolunda yatırımlarını sürdüren FLO Mağazacılık, Türkiye’yi ayakkabı üretim ve ihracat üssü yapmayı hedefliyor. Şanlıurfa’da açtığı ayakkabı fabrikasında yüzlerce kişiyi istihdam eden firma, 2019’un ilk aylarında Şanlıurfa OSB’de ikinci fabrikasını açacak. Yılda 55 milyon çift ayakkabı ürettiklerini belirten FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, “Son üç yılda 370 milyon lira yatırım yaptık. Yerli üretim ve ihracat odaklı iş modelimizle 2023’te Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmak istiyoruz” diye konuştu.

Üretim, perakende markaları ve istihdam kapasitesiyle Türk ayakkabı sektörünün lokomotif şirketi FLO Mağazacılık, 2023 yılında Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olma vizyonuyla çalışıyor. Yerli üretim ve ihracat kapasitesini artırarak Türkiye’yi dünyada ayakkabı üssü konumuna taşımayı amaçlayan FLO Mağazacılık, Şanlıurfa’daki fabrikasında yüzlerce kişi istihdam ediyor.

BÖLGENİN ÖNCÜ FİRMASI

FLO Mağazacılık, ikinci fabrikasının inşaatına devam ettiği Şanlıurfa’daki Ayakkabı Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişimine öncülük ediyor. Firma, bölgede kuracağı ikinci fabrikayla üretim kapasitesini yüzde 50 artırmak ve uzun vadede 20 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor. Şirketin Şanlıurfa’daki yatırımları, Türkiye’nin hedeflediği yerli ve milli üretim ve ihracatla kalkınmaya dayanan ekonomik modele örnek teşkil ediyor.

ÜRETİM ÜSSÜ ŞANLIURFA

Bölgedeki işsizlik sorununun çözümüne büyük ölçüde katkı sunması beklenen Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulması planlanan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi’nin birinci etabı tamamlanmak üzere. 24 milyon liraya mal olması beklenen birinci etabın tamamlanması için 5-6 milyon liralık kaynağa ihtiyaç var. Birinci etabı 13 fabrikadan oluşan Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi; ikince etabı da tamamlandığında toplum 26 fabrikasıyla ayakkabı sektörünün yeni üretim üssü olacak.

İHRACATTA BEŞİNCİ SIRADA

Ayakkabı sektörünün yaşadığı dönüşümü ve Şanlıurfa’da yapılan yatırımları anlatan FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Türkiye ayakkabıcılık sektörünün son 15 yılda kaydettiği gelişim ile tüm dünyada örnek alınacak bir noktaya geldiğini söyledi. Büyükekşi, “Bugün sektör olarak 400 milyon çift ayakkabı üretimiyle dünyanın 7’nci büyük ayakkabı üreticisiyiz. Üretilen her iki çift ayakkabıdan birini ihraç ediyoruz. Ayakkabı ihracatında ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz” dedi. Türkiye’nin hedeflediği yerli üretim ve ihracatla kalkınma modelinin en güzel örneklerinden birini Şanlıurfa’da sunduklarını belirten Büyükekşi, “Sektörümüz hem istihdam üretebiliyor hem de inovasyona açık olduğu için katma değer sağlayabiliyor. Bu yüzden bu yüksek potansiyeli değerlendirmemiz gerekiyor. Ayakkabıcılık sektörünün sunduğu büyük potansiyele inanan ve bu vesileyle Şanlıurfa’da sunduğu teşviklerle bu projenin gerçekleşmesine büyük destek veren hükümetimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘BÖYLE DELİLİKLER YAPMAK LAZIM’

Şanlıurfa Valisi Ahmet Erin ise ildeki genç nüfus potansiyeline dikkat çekti. Şanlıurfa’da lise mezunlarının ancak yüzde 15’inin üniversiteye gidebildiğini ifade eden Erin, iş adamlarına 6. Bölge teşviklerinden yararlanmaları çağrısında bulunarak, “Cazibe Merkezleri Programı uygulanmadı ama birkaç deli çıkıp böyle güzel fabrikalar kuruyor. Bunun gibi delilikler yapmak lazım. Başka çıkış yolumuz yok. Suriyeli, Kuveytli ve Katarlı iş adamlarıyla irtibat halindeyiz. Özellikle Suriyeli yatırımcılar vefa borçlarını ödemek istiyorlar” dedi.

YATIRIMLARA HIZ KESMEDEN DEVAM

1960 yılında küçük bir atölyede başlayan yolculuklarına bugün 55 milyon çift ayakkabı üreten bir sektör lideri olarak devam ettiklerini dile getiren FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, “Ülkemize güveniyoruz ve yaşanan birtakım sıkıntıların geçici olduğuna inanıyoruz” dedi. 2018 yılında toplam 82 yeni mağaza ile toplam 557 mağaza sayısına ve 800 ilave istihdam ile 9 bin 700 çalışan sayısına ulaştıklarını anlatan Ziylan, iddialı konuştu: “2019’da 75 mağaza daha açacağız. Gelecek yıl yüzde 30 büyüme ile 4,5 milyar lira ciro hedefliyoruz. Yerli üretim ve ihracat odaklı iş modelini destekleyerek 2023’te Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmak istiyoruz.”

  • Hedef 300 milyon dolar ihracat
  • FLO Mağazacılık CEO’su Burak Övünç ise güçlü marka portföyü, başarılı iş modeli ve yaygın mağazacılık ağıyla büyümeye devam edeceklerini ifade etti. Övünç; 14 ülkede, 80 mağaza ile 292 milyon TL’lik ciroya ulaştıklarını, 2023’te ise 47 ülkede, 300 mağaza hedeflediklerini söyledi. Övünç, şunları kaydetti: “2018’de 50 milyon dolar olan ihracatımızı 2023’te 300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İtalya’nın en çok satan ilk 3 ayakkabı markası arasında yer alan Lumberjack, 2018’de uluslararası pazarda yüzde 40 büyüme sağladı.”
#Türkiye
#Şanlıurfa
#FLO
#Mehmet Ziylan