Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, artan gıda fiyatlarına yönelik önlem alacaklarını söyledi. Albayrak, “Bu gıda terörü, milletin boğazına operasyon. Gıdayı oyuncak ettikleri fiyatlara karşı haftaya önemli adımlar atacağız. Tarladan sofraya koordine edecek bir zincir oluşturulacak. Bu hafta seracılık yapılandırma planı açıklayacağız“ dedi.
Ankara’da dün gazetecilerle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; 2019’un enteresan bir yıl olacağını söylerken, Türkiye’nin büyüme hedefini tutturacağını ifade etti. 82 milyon vatandaşın ekmeğine operasyon çekmek isteyenlere izin vermeyeceklerini aktaran Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkat çektiği gıda fiyatlarındaki artışla ilgili önümüzdeki hafta önemli bir adım atacaklarını da söyledi.
FİYATLARDAKİ KÖPÜK ALINACAK
Gıda terörünün perde arkasına baktıklarını belirten Albayrak, “Gördük ki felaket tellallığı yapanlar bazı siyasi partilerden aday. Şaşırmamak lazım ülkenin canına kasteden terör örgütlerine destek olanlar mutfağına mı kast etmeyecek. Milletin boğazına mı kastetmeyecek. Ama biz bütün bunların farkındayız” dedi. Antalya bölgesinde meydana gelen sel ve hortumdan seraların sadece binde 8’inin etkilendiğini belirten Albayrak, “Araştırma yaptırdım. Sadece binde sekizi etkilenmiş. Ama kıyameti kopardılar” diye konuştu. Buna karşı atılması gereken adımları planladıklarını ifade eden Albayrak, 30 maddeden oluşan bir tedbirler listesi üzerinde çalıştıklarını ve ilk aşamada belediyelerin devreye girerek, fiyatlardaki köpüğü ortadan kaldıracağını dile getirdi.
SERACILIĞA GÜÇLÜ ALTYAPI
- Albayrak, hallerle ilgili düzenlemenin yanı sıra yapacakları bu çalışmanın ikinci adımının ise seracılık sistemiyle ilgili olacağını dile getirdi. Seracılıkta fiziki imkanları daha sağlam hale getireceklerini anlatan Albayrak, yeni seraların kurulması ve mevcut olanların altyapısının güçlendirilmesi için Ziraat Bankası’nın bir finansman paketi hazırlığı yaptığı bilgisini de verdi. Bakan, kamu olarak stok ve spekülasyonları ortadan kaldırana kadar bu işin peşini bırakmayacaklarını vurguladı. Türkiye’nin enflasyonla mücadelede güçlü refleks gösterdiğini ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 20.3 olduğunu belirten Albayrak, “Gıda fiyatlarının değişmediğini varsayarsak yıllık enflasyon yüzde 18.85 olurdu” dedi. Enflasyonla mücadele kampanyasının istenen faydayı sağladığını aktaran Albayrak, “Kampanya enflasyona güçlü bir darbe vurdu. Her sektör aynı samimiyetle katkı vermedi ama genel olarak bakıldığında psikolojik, fiyatlama davranış olarak güçlü fayda sağladı. Hızlı bir dönüş oldu” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN IMF’YE İHTİYACI YOK
Türkiye’nin seçim sonrası için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaştığı iddiasının sorulması üzerine Bakan Albayrak “Türkiye’nin ihtiyacı olmadığı ortada. Ağustos, eylülde böyle bir ihtiyaç olmadı şimdi hiç yok. Ekonomik olarak tartışılacak bir durum yok. IMF Arjantin’e girdi, durumu ortada” diye konuştu. Ticari kredi faizlerinde son üç ayda 10 puana yakın iyileşme görüldüğünü de dile getiren Bakan Albayrak “Son üç ayda 10 puana yakın bir iyileşme var. Faizlerdeki düşüş daha da hızlanacak. Dengelenme süreci bunu beraberinde getirecek” dedi.
İŞ BANKASI İÇİN POZİTİF OLUR
CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devredilmesi çalışmalarıyla ilgili tartışmalara da değinen Albayrak şöyle konuştu: “İş Bankası konusunun siyasi bir zemini var bir de teknik zemini var. Meclis’in bu konuda adım atmasıyla güçlü bir yapı ortaya çıkar. Zaten başarılı bir banka. Değişiklik olursa kurumsallık açısından pozitif bir etki olacaktır. Piyasa açısından da pozitif bir etki yapar.” Bakan Albayrak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise “Çok basit yaklaşmak doğru değil. Gündemimizde yok” cevabını verdi. Sosyal medya aracılığıyla Türkiye üzerinde algı operasyonu yürütüldüğünü belirten Albayrak “Güçlü bir performans sergiledik. Türkiye, kamu, özel sektör ve hane halkının borcu ile dünyanın en düşük borçlu ülkelerinden biri” dedi.
- Piyasalarla kavga etmeyiz
- Yeni dönemde faiz ve borçlanma stratejisini optimum şekilde kullanacaklarını aktaran Bakan Albayrak “Hazine’de bir kültür var. Herkesin de bir yoğurt yiyiş biçimi var. Biz piyasa ile kavga etmeyeceğiz dedik ama bu anahtarları da vermek değil. Uyanık oyunculara karşı da dükkanı teslim etmemek. Yeni dönemde biz faiz ve borçlanma stratejisini optimum şekilde kullanacağız. 30 yıllık kağıtlarla ilgili yoğun talep geliyor. 2019’da da aktif bir yönetim olacak” dedi. Faizler düşerken bankaların kredi portföyü artmadığını belirten Albayrak, konuyu yakından izlediklerini anlattı ve şu önemli uyarıda bulundu: “Bankalar kredi verme konusunda bir şeyden çekiniyorsa bize anlatsınlar öğrenelim. Bankacılık, birilerinin paralarını toplayıp üzerine oturma yeri değildir. Bankaların aldıkları lisans, paraları tutma amaçlı değil.”
- 2018’in tehditleri 2019 için fırsat olabilir
- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019’un enteresan bir yıl olacağını belirterek, “2019 tehditlerinin yanında fırsatları da beraberinde getiriyor. 2018 yılında Türkiye’nin yaşadığı bu süreç, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bir dönem oldu. Toparlanma, beklediğimizden hızlı geçiyor” değerlendirmesini yaptı. 2018 yılında bütçe disiplininin yüzde 2’lerde gerçekleştiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, cari dengenin son 16 yılın en güçlü oranını gösterdiğine işaret etti. Ağustos-Eylül aylarında 500’ü aşan risk priminin yeniden 300’ün altına indiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedeflerin tutturulacağını kaydetti. Büyüme hedefi açısından bir risk görmediğini belirten Albayrak “2019 yılı için Yüzde 2.3’lük büyüme hedefinin tutturacağız. Orta vadede yüzde 8-11 büyümelere kıyasla, yüzde 3-5-6 büyüme hızları ile dengelenme süreci yaşayacağız” ifadelerini kullandı.