Hükümet, istihdam yaratmak için devletin bütün olanaklarını seferber ederken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) genç işsizlerin röntgenini çekti. Buna göre, boşta gezen 6 milyon gençten 4.7 milyonu iş aramıyor. Türkiye'de 15-29 yaş grubu gençlerin yaklaşık 3'te 1'i eğitimde veya çalışma hayatında yer almıyor. Türkiye İş Kurumu ise gençleri işgücüne kazandırmak için kapı kapı dolaşıyor. Kurum eğitimlerine katılan 18-29 yaş grubuna iş bulmada öncelik veriliyor.
TİSK'in OECD'nin yayınladığı '2015 Becerilerin Görünümü' raporu ve TÜİK'in 2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçları veri alınarak yaptığı değerlendirmede ilginç sonuçlar ortaya çıktı. TİSK'in çalışmasına göre Türkiye'de 15-29 yaş grubu genç kadınların yüzde 45'i hem eğitim hem de istihdam dışı. Sabah'ın haberine göre, OECD verileri, Türkiye'deki 'ne öğrenim gören, ne de çalışan gençler' sorununun genç kadınların durumundan kaynaklandığını ortaya koyuyor. Türkiye'de genç kadınların yüzde 45.2'si, hem eğitim hem de istihdam dışı kalırken, bu oran genç erkeklerde yüzde 17.6. Söz konusu oran, genç erkekler açısından yüzde 13.3 olan OECD ortalamasına yakın bulunuyor. Buna karşın genç kadınlarda yüzde 17.7 olan OECD ortalamasının yaklaşık üç katı.
TİSK'in bu araştırmasına karşın Türkiye, geçen yıl yüzde 19.9 olarak hesaplanan genç işsiz oranı ile AB üyesi 17 ülkeden daha iyi durumda. Söz konusu AB ülkelerinde genç işsizlik ortalaması yüzde 21.6 olarak belirlendi. Genç işsizliğin AB ortalamasından daha düşük gerçekleştiği Türkiye, aralarında Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Polonya gibi ülkelerin bulunduğu 17 ülkeyi geride bıraktı.
Sorunun genç kadınlarda yoğunlaştığı belirtilen araştırmada, "Pasif oranının yüzde 80 olduğu varsayımıyla, en az 3.5 milyon genç kadının eğitimden ve çalışma hayatından uzak, ekonomik ve sosyal dışlanmaya maruz kaldığı anlaşılıyor. Bu önemli nüfusun ekonomiye kazandırılması, yeni hükümetin işverenlerle ele alması gereken başlıca konulardandır" denildi.