Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Türkiye gibi genç nüfusa sahip gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ekonomilere göre daha avantajlı olduğunu söyledi. Yeni Şafak’a konuşan Utku, “Teknoloji değişmesiyle birlikte artık zirai ve sanayi devrimini geride bıraktık. Yeni dönemde insan kaynağımızı daha aktif kullanmamız ve iş modellerini değiştirmemiz şart oldu” dedi.
İslam ülkelerinin elindeki imkanları daha etkili kullanılmasının önemini vurgulayan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Artık bilgi teknolojileri ve dijitalleşme konusundaki yatırımları küçük sermayeler ve startup ile gençler yapabiliyor. Sanayi devriminde kaçırdığımız fırsatı bu dönemde yakalayabiliriz” diyor.
İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve İslam Kalkınma Bankası (IKB), "Kalıcı Kalkınma Zorluklarına Yenilikçi Çözümler Düşünmek" temalı Uluslararası Kalkınmanın Finansmanı Sempozyumu çok sayıda önemli ismi ağırladı. Albayrak Holding’in ana medya sponsorluğunu üstlendiği programa uluslararası finans kuruluşları, özel sektör ve akademi temsilcileri katıldı. Etkinlik, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinde kalkınma ile ilgili sorunları ve alternatif çözümlerin masaya yatırılması açısından önem arz ediyor.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İYİ SERMAYE ÇEKTİ
Program vesilesiyle biraraya geldiğimiz Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulundu. Dünyada uluslararası sermayenin gittikçe, yeniden batıya dönmeye başladığını belirten Utku, gelişmekte olan ekonomilerin son 15-20 yılda ciddi sermaye çektiğini ve gelişme yolunda undan büyük fayda sağladıklarını söyledi. Ancak önümüzdeki dönemde bu sermayenin gelişmekte olan ekonomilere daha az bir şekilde gideceğine işaret eden Utku, şu tespitlerde bulundu: "Bu yüzden kalkınmayı ve sermayeyi nasıl kullanmamız gerektiğini bir daha düşünmemiz lazım. Çok fazla israf yapıyoruz. Gıdadan tutun enerjiye kadar çok ciddi israf var. Bu gelişmekte olan ekonomilerde de çok yüksek bir oran. Bir kez israfı azaltacak yatırımların finansmanını yenilenebilir enerji olsun... İsrafın azaltılmasına, verimliliğin artırılmasına yönelik bilincin artırılıyor olması lazım."
İMKANLARIMIZI ETKİLİ KULLANALIM
İkinci olarak elimizdeki sermayenin daha etkili bir şekilde kullanılmasının önemine değinen Utku, orada da israf yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Ülkemizde özellikle son dönemlerde tüketim harcamalarında gayrimenkule çok ciddi anlamda finansman kaynağı ayırıldığını belirten Utku, "Üretici bir kaynak değil. İhtiyaç belki, üretici bir yatırım olmuyor maalesef. Bunun revize edilmesi lazım. Burada hem mevzuat ve devletlerin yönlendirilmesi önemli hem de finansal okuryazarlık ve bankaların biraz daha kar merkezli değil, belli sosyal sorumluluk merkezli yatırımlara da önem vermesi lazım. Bütün dünyada mevzu bahis olan topluma ‘katma değer’ sağlayacak olan yatırımların ön plana çıkarılması. Kadın teşebbüsün ve kadın girişimciliğin ve istihdamını artırıcı yatırımların arttırılması önümüzdeki dönemde çok önemli" ifadelerini kullandı.
SANAYİ DEVRİMİNDE KAÇIRDIK ŞİMDİ YAKALAYABİLİRİZ
"Teknoloji değişmesiyle birlikte artık zirai ve sanayi devrimini geride bıraktık. Artık, tamamen yepyeni bir döneme giriyoruz" diyen Utku, bu dönemde insan kaynaklarımızın daha farklı bir şekilde kullanılması ve iş modellerinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Utku, "Gelişmekte olan ekonomiler için en güzel taraf, sanayiye yatırımlar büyük sermayeler gerektiriyordu. Dönüşü uzun vakit alıyordu. Maalesef sermaye birikimi de olmadığı için gelişmekte olan ekonomilerde bu çok geriden geliyordu ve devlet destek attıkça oluyordu. Ama bilgi teknolojileri dijitalleşme konusundaki yatırımla çok daha küçük sermayelerle startup ile gençlerle de yapılıyor. O yüzden sanayi devriminde kaçırdığımız fırsatı bu dönemde yakalayabiliriz” dedi.
KATILIMIN DESTEĞİ ARTIYOR
En büyük temel girdinin genç nüfusun olduğuna dikkat çeken Utku, “Çünkü yeni iş modellerine, yeni teknoloji üretimine, bilgi üretimine gençler bizden çok daha müsaitler. O dönüşümü yapabilecek nitelikteler. O bakımdan genç nüfusa sahip gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş olan ekonomilere göre çok daha avantajlılar” tespitinde bulundu. Katılım Bankaları olarak Türkiye’de KOBİ’lere küçük esnafa normal ticari bankalardan daha fazla oranda destek çıktıklarına değinen Utku, “Son dönemde özellikle teknoloji, yenilenebilir enerji, sosyal sorumluluk yatırımlarına katılım bankaları olarak çok ciddi destekler veriyor” dedi.
ANLAYIŞ DEĞİŞİKLİĞİ ŞART
Finansman maliyetli olduğu zaman bu bütün finansman tiplerini etkilediğini söyleyen Albaraka Türk Genel Müdürü Utku, şunları kaydetti: “Eğer getirisi yüksek startuplar gibi, teknoloji gibi, yenilenebilir enerji gibi getirisi yüksek, alanlara finansmana yönlendirirsek oradaki oluşacak getiriler sadece borç olarak değil, ortaklık yapıları gibi alternatif finansman modellerini de destekleyecek, şekilde olacağını düşünüyorum. Burada mantalitenin değişmesi lazım. Bizim bankalar olarak konuşuyorum. Borç veren değil, aynı zamanda ortaklık, girişimci ruhunu da kendimizde de dışarıda da destekliyor olmamız lazım.”