Gazprom Regülasyon Birimi Başkanı Barnes "Tüm engellere rağmen proje hala uygulanabilir. Türkiye ve Avrupa'nın da projeye ilgisi olduğunu düşünüyorum. Türkiye ile Rusya arasında enerjide işbirliğinin devamı için büyük bir potansiyel var"diye konuştu.
Rus enerji şirketi Gazprom'un Regülasyon Birimi Başkanı Alex Barnes, Türkiye'nin "rafa kaldırıldı" açıklamasına karşılık, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin, önündeki engellere rağmen hala uygulanabileceğini savundu.
Barnes yaptığı açıklamada, uluslararası medyada yer alan bazı haberlerin aksine, Türk Akımı konusundaki son gelişmelerin "speküle" edildiğini belirterek, projenin geleceğine ilişkin kesin yorum ve saptamalarda bulunmak için henüz erken olduğunu söyledi.
Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesinin önünde birçok engel olduğunu ve bunların projenin dondurulmasıyla sonuçlandığını hatırlatan Barnes, "Tüm bu engellere rağmen proje hala uygulanabilir. Türkiye ve Avrupa'nın da projeye ilgisi olduğunu düşünüyorum" dedi.
Barnes, Türkiye'nin Almanya'dan sonra Rusya için en büyük ikinci doğalgaz pazarı olduğunu kaydederek, "Tüm bunlar Türkiye ile Rusya arasında enerjide işbirliğinin devamı için büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yönelik de Barnes, Tahran'ın büyük bir doğalgaz potansiyeline sahip olduğunu ancak ülkenin büyük altyapı ve yatırım eksikliği nedeniyle uluslararası piyasaya açılmasının zor olacağını öne sürdü.
Türkiye'nin sınır ihlalinde bulunan Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 Aralık'ta, "Türk Akımı Projesi'nin Rusya tarafından durdurulduğu haberleri çıkıyor. Tam aksine proje taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle tarafımızdan rafa kaldırıldı" ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Rus yetkililerin "Türk Akımı devam edecek" yönündeki beyanlarına karşılıksa, şu değerlendirmeyi yapmıştı:
"Dolayısıyla burada da yaşanan son olaylardan kaynaklanan herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir. Buna rağmen biz Rusya'nın krizi tırmandırma üslubunu ve yöntemlerini asla tasvip etmiyoruz. Şu anda biz onların diliyle de konuşmuyoruz. Biz, diplomatik dille konuşuyoruz. Bu konuda sabırlıyız. Biz milliyiz, biz yerliyiz ve bu ülke bu konuda ne zaman, nasıl, neyi konuşacağını da çok iyi bilir."