Gayrimenkul sektöründeki fiyat farklılarını ortadan kaldırarak tek fiyat getirecek olan Taşınmaz Değerleme Sistemi hayata geçiyor. Sektöre yönelik gerçek fiyatların sisteme aktarılmasını sağlayacak uygulama ile ileriye dönük alıcı ve satıcıya yönelik sürpriz ek vergiler de sona erecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın faaliyet raporuna göre Türkiye'de en fazla vergi kaçağının yaşandığı sektörlerden biri olan gayrimenkul sektörüne yönelik hükümet beklenen adımı atıyor.
Gayrimenkul alımlarında emlak vergi değeri üzerinden beyan edilen rakam ile gayrimenkulün gerçek değeri arasındaki uçurum sona erecek. TDS üzerinden belirlenen fiyat ortalamaları ile gayrimenkuller gerçek değerleri üzerinden tapuda işlem görecek.
Az harç için değerinin altında gösteriliyor
''Ancak alıcı ve satıcı daha fazla tapu harcı ödememek için gerçek değerinden değil de emlak vergi değeri üzerinden tapuda alım satım işlemi yapıyor. Böylece her iki taraf ta gerçekte ödeyecekleri alım satım harcının çok altında bir tapu harcı ödeyerek işlemi tamamlıyorlar. Bu durum alıcı ve satıcıya vergi avantajı sağlıyor görünse de Maliye Bakanlığı yaptığı araştıma ve tespitler ile alıcı ve satıcıya daha büyük cezalar gönderebiliyor.'' dedi.
Vergi ve gerçek değer arasındaki fark kalkıyor
Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan Taşınmaz Değerleme Sistemi'nin kurulması ile gayrimenkullerin envanterinin çıkarılacağını ve gayrimenkulün değerinin olması gereken gerçek fiyatına getirileceğini de vurgulayan Kolçak, yeni sistemle birlikte emlak vergi değeri ile gayrimenkulün gerçek değeri arasındaki farkın kalkacağını söyledi.
Sürpriz cezalar sona erecek
Kolçak konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;
''Emlak Vergi değeri de gayrimenkulün gerçek değerine gelecektir. Böylece tapu da yapılan işlemler de tapu harçları gerçek değerine gelirken ileriye dönük alıcı ve satıcı sürpriz ek vergilerden de kurtulmuş olacak.''
Emlak vergileri yükselecek
Gayrimenkul değerinin gerçek seviyesine yükselmesiyle birlikte emlak vergi değerinin de eşitleneceğini ve bundan dolayı emlak vergilerinin de yükseleceğine işaret eden Kolçak, emlak vergi oranlarına da ilerde bir ayarlama gerekebileceğini vurguladı.
Bölgesel fiyatlar çıkarılacak ve altı kabul edilmeyecek
4 bin 500 TL fark çıkacak
Taşınmaz Değerleme Sistemi sonrasında örneğin tapuda 250 bin TL olarak gösterilmiş 400 bin TL satışlı bir konutun gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi halinde binde iki olan emlak vergisi 500 TL'den 800 TL'ye çıkacakken, yüzde 3 olan (Ekim'den sonra yüzde 4 olacak) tapu harcı ise 7 bin 500 TL'den 12 bin TL'ye yükselecek.