G20 Liderler Zirvesi, Japonya'nın Osaka kentinde bugün başladı. Küresel ekonomideki temel risklerin tartışılacağı zirveye dünya liderleriyle birlikte 30 bin kişinin katılması bekleniyor. Türkiye'nin de üyesi olduğu G20 üyeleri, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini ve ticaretinin de yüzde 75'ini oluşturuyor.
Japon yetkililerin, 2 gün sürecek sürecek G20 Liderler Zirvesi'nin başarılı geçmesi için yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor. Zirveye dünya liderleriyle birlikte 30 binden fazla kişinin katılımı beklenirken, liderleri korumak için 32 bin polis görev alacak.
ABD'YE KARŞI PROTESTO BEKLENİYOR
Yine zirvede, insan hakları savunucuları, çevreciler ve savaş karşıtı grupların protesto gösterilerinde bulunması beklenirken, gösterilere, ABD ordu birliklerinin Okinawa'dan gönderilmesini isteyen Japon milliyetçilerin de katılımı öngörülüyor. Ayrıca G20'de Türkiye'nin Japonya başta olmak üzere özellikle Asya'daki diğer katılımcı ülkelerle geliştirilmesi öngörülen küresel iş birlikleri de önem arz ediyor.
DÜNYA EKONOMİSİNİN YÜZDE 85'İ G20'DE
- Türkiye'nin de üyesi olduğu G20, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85'ini, ticaretinin yüzde 75'ini ve nüfusunun da 3'te ikisini oluşturuyor. Dönem başkanlığını yürüten Japonya, büyüme, kaliteli altyapı, yolsuzlukla mücadele, kalkınma, istihdam, dijital ekonomi, sağlık ve tarım gibi başlıkları öne çıkaran bir gündem hazırlarken, G20'nin 2019'daki ajandasına "kaynak verimliliği" ve "deniz plastik çöpleri" başlıkları da dahil edildi.
Türkiye, G20 bünyesindeki tartışmalara en başından beri aktif biçimde katılırken, zirve kapsamında yapılacak oturumlarda küresel ekonomik görünüm değerlendirilecek ve dünya ekonomisindeki temel risklerin bertaraf edilmesine ilişkin atılacak adımların tespiti yapılacak.
Zirvede ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele de masaya yatırılacak.