Ramazan ayının yaklaşmasıyla pide fiyatları tartışması başladı. Ankara’da 275 gramlık pide fiyatı 2,5 lira olarak belirlenirken, İstanbul için bu rakam henüz netleşmedi. Zamların enflasyon oranında yapılması gerektiğini savunan İTO Meclis Üyesi Sultan Selim Şimşek, ekmek fiyatlarının 3 yıldır artmadığını söyledi. Sektör temsilcileri ise, pide fiyatına yüzde 20 civarında zam istiyor. Konuyu gündemine alan Fiyat Tespit Komisyonu’nun kararı belirleyici olacak.
On bir ayın sultanı ramazana sayılı günler kala iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan pide fiyatlarının bu yıl ne kadar olacağı tartışması günler öncesinden başladı. Ankara’da 275 gramlık bir pidenin fiyatı 2,50 lira olarak belirlenirken, İstanbul için henüz netleşmedi. Sektör temsilcileri geçtiğimiz yıl İstanbul’da 275 gramı 2 liradan satılan pideye, bu yıl için yüzde 25 oranında zam düşünüldüğünü belirtiyor. Yetkililer, fiyatların her yıl için en az enflasyon oranında yapılmasını öneriyor. Fırıncıların yüzde 20 oranındaki zam talebinin kurul tarafından birkaç gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
İSTANBUL’DA 250 GRAM EKMEK 1 LİRA 75 KURUŞ
İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Sultan Selim Şimşek, ekmekle ilgili komite olarak 250 gram ekmek azami fiyatının 1 lira 75 kuruş olması önerisini İstanbul Ticaret Odası (İTO) yönetimine sunduklarını, kararın yönetim tarafından onaylandığını belirtti. Şimşek, belirlenen bu rakamın daha sonra komisyonca kabul edilmesi halinde yürürlüğe alınacağını ifade etti. Pide için ise henüz kararlaştırılan bir rakam olmadığını belirten Şimşek, “Fiyat Tespit Komisyonu; Ticaret İl Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşuyor. Bunlar ortak bir karar alarak, bakanlığa sunuyor, belirlenen fiyat orada onaylanınca karar yürürlüğe giriyor” dedi.
FIRSATÇIYA PRİM VERİLMEMELİ
- Kuruldan kesin bir karar çıkmadan fiyat telaffuz etmenin yanlış olacağına vurgu yapan Şimşek, fırsatçıların basına yansıyan rakamları kullanarak, tüketicileri ve hükümeti mağdur etmek istediğini belirtti. Yaşanabilecek her türlü suistimale fırsat verilmemesi gerektiğini ifade eden Şimşek, ilgili komite ve kurumların şu anda değerlendirme toplantısı yaptığını bildirdi. İstanbul’da ekmek ve pide üreten yaklaşık 4 bin tane fırın olduğu bilgisini paylaşan Şimşek, 4 bin fırının aşağı yukarı bine yakının ruhsatsız olduğunu kaydetti. Günlük açılıp kapananlar olduğu için net bir rakam veremediklerini anlatan Şimşek, bunların içinde İTO üyesi işletme sayısının 3 bin 226 civarında olduğunu söyledi.
BAŞKA BİR HESAP YAPMAYA GEREK YOK
Girdi maliyetlerine bakıldığı zaman son 3 yıldan beri ekmeğe herhangi bir zam yapılmadığını aktaran Şimşek, şunları söyledi: “Girdi maliyetlerine baktığınızda ortalama yüzde 60-70 gibi bir artış söz konusu. Farklı hesaplamalara gerek yok. Biz diyoruz ki, her yıl enflasyon oranları açıklanıyor, ekmek ve pide fiyatları bu orana göre belirlensin. Talebimiz bu yönde. Böylece kargaşanın da önüne geçilerek, dengelenme sağlanmış olur.” İstanbul’un 39 ilçesinde farklı fiyat tarifesinin resmi olarak uygulanmadığını ifade eden Şimşek, “2018 yılına kadar fiyatlarımızı serbest piyasa şartlarına göre belirliyorduk. Şu anda piyasa şartları neyi gerektiriyorsa fırıncılarımız onu uyguluyor” diye konuştu. İlçeler arasında girdi maliyetlerinde ciddi bir dengesizlik bulunduğuna işaret eden Meclis Üyesi Şimşek, “İstanbul’da bütün ilçelerde tek fiyat uygulaması öngörülse de sektörümüz aslında bunu pek kabul etmiyor. Çünkü kira ve işçilik maliyetleri ilçeden ilçeye göre değişiklik gösteriyor. Kadıköy, Beşiktaş, Etiler gibi kira ve işçi maliyetleri yüksek olan ilçelerle, bu maliyetlerin düşük olduğu ilçelerde aynı tarifenin uygulanması uygun olmuyor” değerlendirmesinde bulundu. En yüksek ve en düşük olacak şekilde bir fiyat tarifesi uygulandığını anlatan Şimşek, en düşük rakamın altına inildiğini ama yüksek rakamın üstüne çıkılmadığına dikkati çekti.
TESK YÜZDE 25 ZAM BEKLİYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise konuya ilişkin olarak, “İstanbul için şu anda yüzde 25 zam oranı düşünülüyor. Gerçekleşir ya da gerçekleşmez bilemiyorum. İnsanlar maliyetine satıp kurtulmak istiyor. Bu yıl nakit sıkışıklığından dolayı Ramazan ayının daha durgun geçeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.