Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin hazırladığı Katılım Finans Strateji Belgesi açıklandı. 5 amaç, 18 hedef ve 83 eylem adımından oluşan belge; 2022-2025 döneminde, Katılım Finans sisteminde stratejik dönüşümü gerçekleştirmeye yönelik somut adımları içeriyor.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan "Katılım Finans Strateji Belgesi" dün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla tanıtıldı. 5 amaç, 18 hedef ve 83 eylem adımından oluşan belge; 2022-2025 döneminde, katılım finans sisteminin finansal sistemde hak ettiği yere ulaşmasını sağlayacak stratejik dönüşümü gerçekleştirmeye yönelik somut adımları içeriyor.
KATILIM DERECELENDİRME MERKEZİ KURULACAK
Bu amaçla; Katılım Finans Derecelendirme Merkezi, Uluslararası Katılım Finans Tahkim Merkezi, Uluslararası İslam Likidite ve Altyapı Kuruluşu ile Katılım Finans Kuruluşları Birliği gibi destekleyici mekanizmalar oluşturulacak. Algı, farkındalık ve katılım finans okuryazarlığını iyileştirmek için ise Türkiye Katılım Finans Bilgi Merkezi kurulacak.
KALKINMA İÇİN KATILIM ŞART
Tanıtım toplantısının açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, çalışmanın içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu. ‘Tüm insanlık için daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir finansal sistem mümkün’ anlayışıyla çalıştıklarını ifade eden Aşan; katılım finans sistemini sadece dinî hassasiyetler doğrultusunda tasarrufların değerlendirmesine imkân sağlayacak bir yapı olarak değil aynı zamanda Türkiye'nin kalkınması ve finansal bağımsızlığı noktasında önemli rol oynama potansiyeli bulunan itici bir güç olarak gördüklerini belirtti.
TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR MODEL
Aşan, dünyada İslami finans merkezi olma iddiasındaki birçok ülkeden farklı olarak, Türkiye'nin tarihî, Avrupa kültürel, jeopolitik ve ekonomik birikimine dayalı çok önemli avantajları bulunduğuna dikkati çekti. Katılım finans sistemi açısından bu coğrafyanın ve tarihin sunduğu fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Aşan, “Bu motivasyonla Türkiye'yi İslami finansın lider ülkesi olarak konumlandırmak istiyor ve bu amaçla çalışıyoruz. Katılım Finans Strateji Belgesi, bu anlayışın doğrudan bir tezahürüdür. Katılım Finans Strateji Belgesi’ne hazırlık sürecinde, yurt dışında başarılı uygulamalar ve stratejik adımlar detaylı olarak incelenmekle birlikte Türkiye'ye özgü bir model oluşturmaya çalıştık” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİ MODELİNİ DESTEKLEYECEK
- Katılım Finans Strateji Belgesi ile katılım finans çatısı altında yer alan tüm sektör, ürün ve hizmetleri kapsayan ve katılım finansı bir bütün olarak geliştirmeye yönelik stratejik bir çerçeve çizildiğini dile getiren Geksel Aşan, “Katılım Finans Strateji Belgesi'nde bulunan stratejik amaç ve hedefleri yansıtan eylem maddelerinin hayata geçirilmesiyle Türkiye ekonomi modelini etkin bir biçimde destekleyecek ve dünyada öncü rol oynayacak bir finansal modelin ortaya konulacağına inanmaktayım” diye konuştu.
Her yıl 2 bin genç katılım finansla tanışacak
Katılım finans alanında insan kaynağı potansiyelinin artırılması, mevcut insan kaynağının geliştirmesi ve bu alanda farkındalık ve finansal okuryazarlığının artırılması amacıyla Finans Ofisimiz tarafından Katılım Genç Gelişim Programı düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Göksel Aşan, şu bilgileri verdi: Bunun ilk ve ikinci adımlarını yaptık. Amacımız her sene 2 bin yeni mezun gencimizi katılım finansla tanıştırmak ve 5 yıl içerisinde de bu sayıyı 10 bine çıkarmayı düşünüyoruz. Böylece katılım finans, insan kaynağı havuzunu da yeni mezunlarımız açısından mümkün olduğunca genişletmeyi hedefliyoruz.”
SEKTÖRÜN 3 YILLIK YOL HARİTASI OLACAK
- Katılım finans alanında Türkiye'nin ilk ulusal strateji belgesi olma özelliğini taşıyan ve sunuş yazısı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaleme alınan "Katılım Finans Strateji Belgesi", Türkiye’yi katılım finansın lider ülkesi olarak konumlandırmak için bir yol haritası niteliği taşıyor.
AZERİ BAKAN DA KATILDI
- “Katılım Finans Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı” etkinliğine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mıkayil Cabbarov, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar ve BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ile akademisyenler ve piyasa temsilcileri katıldı.